BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,33
HABER /  POLİTİKA

Oy oranını gir sandalyeyi bul

Hangi parti ne kadar oy alır. Kafanız karışmasın. Senaryoyu kendiniz kurun..

Abone ol

Arı Hareketi tarafından oluşturulan ve “bilinclioy.com” adlı sitede oy oranlarını yazıldığında partilerin sandalye sayısı otomatik olarak çıkıyor.

Böylece olası hükümet senaryoları da kendiliğinden ortaya çıkıyor. En ufak bir yüzde değişikliği bile hükümeti değiştirleye yetiyor.

İşte bu ortamda bu sitede yer alan hesaplamalar daha büyük önem kazanıyor.

ORANINI GİR PARTİNİN SANDALYE SAYINI ÖĞREN

“sandalye similasyon” sisteminin mimarı olan Ümit Kumcuoğlu, sistemi Akşam gazetesine konuştu.

Arı Hareketi’nin eski Yönetim Kurulu Üyesi olan Kumcuoğlu, tahmini oy oranlarına göre hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağını hesaplayan sistemin, tamamen matematiğe dayandığını söyledi.

YANILGI PAYI YÜZDE 2

“Oluşturduğumuz similasyon tümüyle matematiğe dayanıyor. Siyasi partilerin 2002 genel seçimleri ile 2004 yerel seçimlerinde aldıkları oyların ortalamalarını hesaplayıp sisteme yükledik. Bu temel veriyi belirlerken, partilerin büyükşehirlerde aldıkları oy oranları ile Anadolu’da aldıkları oy oranlarına da dikkat ettik. Böylece hangi oy oranın kaç milletvekili çıkaracağını matematiksel olarak belirleyecek formülü oluşturduk. Sistemin yüzde 2’lik bir yanılgı payı bulunuyor. Partilerin oylarından büyük oranda kaymalar yaşanmadığı sürece, sistem vereceği sonuçların isabetli olacak.”

BİLİNÇLİ OY NASIL ÇALIŞIR?

Milletvekili sayıları 81 ilde ayrı ayrı hesaplanır.  DP oylarının dağılımı geçmiş seçimlerdeki DYP ve ANAP oylarının dağılımına endekslidir.

CHP oylarının dağılımı geçmiş seçimlerdeki CHP ve DSP oylarının dağılımına endekslidir.

DTP’lilerin bağımsız aday olarak alacakları oylar geçmiş seçimlerdeki DTP oylarına endekslidir.