BIST 10.671
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.444,79
HABER /  GÜNCEL

Otomobiliniz kaplan mı, yengeç mi?

Otomobil tasarımları doğadan esinleniliyor. Bentley ön yüzü avını yakalamaya hazır bir kaplana, Nissan Pivo konseptinin tasarımı ise yengece benziyor. İşte detaylar?

Abone ol

Otomobil tasarımları doğadan esinleniliyor. Bentley Continental GT modelinin ön yüzü avını yakalamaya hazır bir kaplana, Nissan Pivo konseptinin tasarımı ise yengece benziyor.

Sahip olduğunuz ya da yollarda gördüğünüz her otomobilin aslında kendisine özgü bir yüzü ve karakteri var. Dolayısıyla otomobiller sadece dört tekerlek bir direksiyondan oluşan ruhsuz nesneler değil. Bunu daha ilk bakışta gözlerinden yani farlarından anlamak mümkün. Aynı insanlarda olduğu gibi otomobillerde de farlar (gözler) aracın nasıl bir karaktere sahip olduğunu gösteriyor. Otomobil dünyasında başarılı tasarımlarıyla tanınan VW Baş Tasarımcısı Murat Günak, gözlerin insan yüzüne anlam veren en güçlü bölge olduğunu söylüyor. Bir insanın gözlerine bakarak ondan hoşlanıp hoşlanmayacağınıza karar verilebileceğini anlatan Günak, insanoğlunun bu temel davranışını,kendi çalışma alanına çıkış noktası olarak koyuyor.

Günak, "Araçlar dış görünüşleriyle ışık ve görüntü yansıtır. Kendine has sesleri ve görüntüleri vardır. İşte tam bu noktada otomobillerin da aslında bir ruha sahip olduklarını söylemek mümkün" diyor. Gerçekten de dikkatli bakıldığında otomobillerle doğadaki canlıların paralelliklerini görmemek mümkün değil. Otomobilin farları aynı insanın gözleri gibi... Ön tampon burnu andırıyor. Radyatör hava girişi ise sanki ağız gibi duruyor.

Doğa tasarımı besliyor

Başarılı bir tasarımın doğadan esinlenilmesi gerektiğini söyleyen Günak, Motors Dergisi'nde yer alan röportajında şunları söylüyor: "Tasarım kafada oluşanbir şey değildir. Her başarılı tasarımın doğada bağlı olduğu bir çıkış noktası vardır. Doğa ise tam anlamıyla mükemmelleşmiş tasarımları bünyesinde barındırır. Etrafımız çehrelerle dolu. Bu çehreleri mobilyalarda, doğada hatta Ay yüzeyinde bile görebiliriz. Çehre, nesnenin kimliğini taşır. Bir otomobilde de durum çok farklı değil. Otomobillerin de tasarımları onların iç yapısı hakkında önemli işaretler taşır."

Farklı krakterler

VW Grubu'nda başta Volkswagen olmak üzere Skoda, Seat, Lamborghini, Bentley ve Audi markalarının tasarımlarından sorumlu Günak, VW'nin araç yelpazesinin çok farklı karakter çizgileri taşıdığını belirtiyor. Ürün yelpazesinin en başındamasum ve kocaman gözleriyle dünyaya bakan Beetle olduğunu kaydeden Günak, ürün yelpazesinin diğer ucunda bulunan Phaeton'un adeta kartalı andıran tehdit edici bakışlara sahip ön farlarının güç ve hakimiyeti yansıttığını söylüyor. Günak'a göre bazı sürücüler bu görünüşün kendilerini daha iyi yansıttığını düşünüyor. Günak'ın VW Grubu'ndaki diğer markalar Lamborghini ve Bentley'le ilgili görüşleri ise şöyle: "Daha farklı bir durum ise Lamborghini Murcielago için geçerli. Aynı büyük bir hızla etrafına saldırabilen yılan gibi duruyor. Aracın yüzü bir yılanda olduğu gibi kesin çizgilerle bölgelere ayrılmış. Bentley Continental GT'nin yüzüherşeye hazır, kaslı ve belli bir ifade yansıtan çizgilere sahip. Aynı benzer gücü ifade eden bir kaplan gibi."

Otomobillerin mimikleri bile var

Dünyadaki tüm insanlar, yüze yansıyan neşe, üzüntü, tehdit gibi mimikleri aynı şekilde algılıyor. Bu durum Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika'da da aynı... Günak, bundan yola çıkarak bir otomobilin başarılı olmasının sihrini şöyle anlatıyor: "Etrafına mutluluk saçanlar daima çevrenin sevgisini kazanır. Aynı şekilde mimikleriyle etrafa olumlu hava yayan araçlar da pazarda başarılı oluyor. Oluşan bu imaj aracın ait olduğu markayı da olumlu yönde etkiliyor."

Kaynak: Hürriyet
Haber:UFUK SANDIK
www.hurriyet.com.tr