BIST 9.911
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.444,68
HABER /  DÜNYA

ÖSYM'nin rekorunun perde arkası

ÖSYM tam 8 günde 1 milyon 800 bin adayın sınav sonuçlarını açıklayarak bir rekora imza atmıştı..

Abone ol

YGS'yi 8 günde açıklayarak tarihi rekora imza atan ÖSYM'nin 3 sırrı var. Bilişim, yenilik ve nitelikli kadro.

Sonuçların hızlı ve hatasız hesaplanması için çalışan ekip, sınavdan 2 hafta önce geçen yılın optik formlarıyla tatbikat yaptı.

ÖSYM BAŞKANI REKORUN SIRRINI AÇIKLADI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretime Giriş Sınav (YGS) sonuçlarını 8 günde açıklayarak kuruma yönelik bakış açısını değiştirdi. ÖSYM bu başarısını 3 unsura bağlıyor. İlki bilişim altyapısının yenilenmesi, ikincisi optik okuyucuların kapasitesinin artırılması ve üçüncü olarak personelin niteliğinin artırılması ve takım ruhu. Göreve geldiğinden beri sert eleştirilere maruz kalan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, uzun bir yenilenme süreci başlattı. İlk etapta bilişim altyapısınıyeniledi, sistemleri son teknoloji cihazlarla değiştirerek kapasiteyi iki katına çıkardı.

DAKİKADA 110 KAĞIT

Star Gazetesi'nden Ahmet Fatih Erturan'ın haberine göre, sınav güvenliği için yenilenen sistemin yanında ÖSYM, sınav sonuçlarının hızlı ve hatasız hesaplanması için optik okuyucu sistemini geliştirdi. Bünyesinde 12 adet optik okuyucu sistemi barındıran ÖSYM, bu cihazlarla dakikada 60 optik kağıt okurken yeni cihazlarla bu sayı yaklaşık olarak 2 kat hızlanarak dakikada 110 optik kağıda çıktı. Eski sistemde iki kez kontrol edilen optik kağıtlar artık 3 kez okunuyor.

PERSONEL ÖZENLE SEÇİLDİ

Bu sistemlerin işletilmesinde görev alacak personel de özenle seçildi. Nitelikli kadro, YGS'den 2 hafta önce, geçen yılın optik kağıtlarıyla tatbikat yaptı. Sınav sonuçlarını etkileyen diğer etken ise ilk kez bu yıl uygulanan soru kitapçıkları üzerinde 'Karekod Etiketi' oldu. Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Süreci ile Optik Okuma ve Değerlendirme ve Yedek Sınav Evrakı Yönetimi Süreçleri yeniden tanımlanıp, evrak kabul noktalarının sayısı artırıldı.