BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  DÜNYA

Osetlerden Ruslara davet

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti'den Ruslar'a çağrı..

Abone ol

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, bölgeye yeniden uluslararası gözlemci kabul etmeyeceğini söyledi.

Kokoeti, Reuters ajansına verdiği demeçte, "Güney Osetya topraklarında artık uluslararası gözlemciler olmayacak" dedi.

Güney Osetya lideri, "aralarında gerçeği çarpıtanların olduğu uluslararası gözlemcilere güvenmedikleri" ifadesini kullandı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Güney Osetya'da, Gürcistan'ın, bölgenin kontrolünü yeniden sağlamak üzere saldırıya geçmesinin ardından patlak veren çatışmalardan sonra çekilmesine kadar gözlemcileri bulunuyordu.

AGİT'in bugün Viyana'da toplanması bekleniyor.

RUSYA'DAN KALICI ÜS KURMASINI İSTEYECEK

Tiflis'in müdahalesinin ardından Kafkasya'da çıkan Rus-Gürcü çatışmalarının merkezindeki Güney Osetya'nın lideri, Moskova'dan Güney Osetya topraklarında bir askeri üs kurmasını isteyeceğini de söyledi.

Kokoeti, Reuters'e demecinde, bölgede daimi bir Rus üssünün olmasını isteyip istemeyeceği yönündeki soruya, "Rusya Federasyonu yönetiminden Güney Osetya topraklarında bir Rus askeri üssü olmasını isteyeceğiz çünkü burada Rus vatandaşları yaşıyor" yanıtını verdi.

Eduard Kokoeti, "Biz Rus yönetimine soracağız, karar onların" dedi.

Rusya'nın desteklediği Güney Osetya, 1991-1992 savaşında merkezi yönetimden ayrılarak tek yanlı bağımsızlık ilan etmişti.

Gürcistan'ın 7-8 Ağustosta kontrolü yeniden ele geçirmek için Güney Osetya'ya harekat düzenlemesinin ardından uluslararası krize yol açan çatışmalar patlak verdi ve Rusya, Sovyetler Birliği'nin 1991'de yıkılmasından sonra sınırları dışına en büyük askeri yığınağını yaptı.