BIST 9.801
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.430,58
HABER /  DÜNYA

Orucunu Fransa Milli Günü resepsiyonunda açtı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır’da yaşanan askeri darbeye ilişkin, "Avrupa ve Batı coğrafyası darbeye karşı...

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır’da yaşanan askeri darbeye ilişkin, "Avrupa ve Batı coğrafyası darbeye karşı yükseltemediği sesi Adeviyye Meydanı’na kulak vererek telafi edebilir" dedi.
Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde Fransa Milli Günü dolayısıyla resepsiyon verildi. Resepsiyona AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ile yabancı misyon şefleri katıldı.

’’TÜRKİYE’NİN KORUMASI GEREKEN HAZİNEDİR’’
Resepsiyonda bir konuşma yapan Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Türkiye’nin son 10 yıllık süre zarfında birçok önemli ilerlemelerin kaydettiğini belirterek, "Bugün, Türkiye sözü dinlenen ve saygı duyulan bir ülke olmasını demokratikleşme ve ekonomik polarizasyon çalışmalarını birlikte yürütebilme kapasitesine borçludur. Bu, Türkiye’nin koruması gereken bir hazinedir" dedi.

GEZİ PARKI OLAYLARI
Çözüm süreci ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin de konuşan Bili, "Barış sürecini başarıyla sonuçlandırmak, son haftalarda yaşanan olaylarda doğru analizleri çıkarabilmek Türkiye demokrasisini daha da güçlü kılmak adına birer fırsattır. Özgürlükler yolundaki ilerleyişinizde daima yanınızda yer alacağız" ifadelerini kullandı.

İFTAR TABAĞINA TEŞEKKÜR
Onur konuğu olarak yer aldığı programda bur konuşma yapan Bakan Bağış, Fransa’nın milli günü kutlamalarının İslam alemi olarak idrak edilen Ramazan ayına denk gelmesinin ayrı bir tevafuk olduğunu belirtti. Şahsı için hazırlanan iftar tabağı için Büyükelçi Laurent Bili’ye teşekkür eden Bağış, "Bu hüsnüniyeti ve karşılıklı anlayış bütün dünyaya yayabildiğimiz takdirde geleceğimiz adına çok daha pozitif bir düşünceyi yaymış olacağız" dedi.

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI
"Ülkelerimizi birçok platformda bir araya getiren ana unsur demokrasi ve özgürlüklerle şekillenen ortak değerlerdir" diyen Bağış, Fransa’nın kurucu ve fikir babası olduğu Avrupa Birliği ile dünyanın en hareketli bölgelerinden birinde istikrarın nasıl sağlanacağı konusunda cümle aleme anlamlı bir ders verdiğini belirtti. Bağış, demokrasi ve insan hakları konularında Türkiye ve Fransa’nın el ele vererek dünyayı gelecek için daha iyi bir yer haline getirebileceğini söyledi.

"KERKÜK’TEKİ BOMBALI SALDIRIYI KINIYORUM"
Dünya siyasetinin kaosa sürüklenen bazı bölgelerin ışığında Fransa ve Türkiye gibi aklıselim düşünebilen, konulara duyarlı bir biçimde yaklaşan ülkelere şiddetle ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Bağış, "Bu minvalde dün Irak’ın Kerkük vilayetinde meydana gelen bombalı saldırıyı insanlık onuruna yapılan bütün saldırılar gibi kuvvetle kınadığımızı belirtmek isterim. Türkiye derhal Irak halkının tüm kesimlerle barışçıl ve yapıcı bir diyalog ortamının tesis edilmesini diliyor. Orta Doğu ve dünyanın geneli artık terör, bombalı saldırılar, anarşi savaş ve sefaletten bitap ve biilaç bir haldedir. Bunun başlıca kaynağı terör ve despotizmden doğan istikrarsızlıktır. Terör nerede olursa olsun kınanmalı, hatta yok edilmelidir. Terörize edilmeyi hak eden tek şey terörün kendisidir" şeklinde konuştu.

MISIR’DAKİ DARBE
Türkiye ve Fransa’nın bölgesel ve küresel barış için daha kararlı şekilde yol almak zorunda olduğunu ifade eden Bağış, Mısır’daki darbenin bu anlamda bütün dünya ülkeleri için olduğu gibi özellikle Avrupa coğrafyası için de önemli bir samimiyet testi olduğunu belirtti. Bağış, demokrasi, insan hakları, temel hak ve özgürlükler etrafında bir araya gelmiş, bu değerlerin savunuculuğunu üstlenmiş Avrupa coğrafyasından Mısır’daki darbeye karşı sessiz kalınmasının hayal kırıklığına neden olduğunu vurguladı.

’’TÜRKİYE’NİN CESUR DURUŞU’’
Türkiye’nin darbenin karşısında yer aldığı ilkesel duruşa Avrupa Birliği ve AB üyesi ülkeler tarafından eşlik edilmediğine işaret eden Bağış, şunları kaydetti: "Ancak Türkiye’nin cesur ve ilkeli duruşu Mısır halkına güç vermiş ve Adeviyye Meydanı’nda toplanan milyonlar özgürlüklerine ve iradesine sahip çıkmıştır. Dünya için Adeviyye Meydanı’ndan alınacak birçok ders vardır. Aynı zamanda Adeviyye Meydanı’nın dünyada demokrasiye inananlar için açtığı bir fırsat penceresi de vardır. Avrupa ve Batı coğrafyası darbeye karşı yükseltemediği sesi, Adeviyye Meydanı’na kulak vererek telafi edebilir. o halde gelin daha fazla gecikmeden Adeviyye’ye birlikte kulak verelim, Mısır’da demokrasinin yeniden hayat bulması için sesimizi birlikte yükseltelim."

AB SÜRECİ
Bakan Bağış, Avrupa Birliği’nin darbelerin kabul edilebilir olmadığını dünyaya kanıtlamak zorunda olduğunu belirtti. Türkiye ve Fransa’nın inançlara, özgürlüklere ve demokrasiye olan sıkı bağlılığını dünyaya bir kez daha gösterme zamanı olduğunu ifade eden Bağış, "Türkiye işte bu nedenle inatla Avrupa Birliği üyelik sürecine devam etmektedir" dedi.
Türkiye’nin bazı ülkelerin yıldırma politikalarına kulak asmadığını ve AB’ye olan inancını yitirmediğini vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:
"Çünkü Türkiye’nin AB üyeliğinden hem Türkiye’nin hem bölgenin hem de AB’nin kazanması söz konusudur. Biz bunu bir kazan-kazan durumu olarak görüyoruz. Hatta ’kazanırken kazandıran’ bir denklem olarak düşünüyoruz. Türkiye ile Fransa arasındaki güçlü işbirliği sadece ikili düzeyde değil, Avrupa Birliği çatısı altına da devam etmiştir, etmelidir. Çünkü inanıyoruz ki hem Türkiye’nin hem de Fransa’nın bu ortaklıktan elde edeceği birçok kazanım var. Bu kazanımları daha fazla ertelemeden ülkelerimize armağan etmeliyiz."

"FRANSA’YA DAHA ÖNCE KOYDUĞU BLOKAJI KALDIRDIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Bağış, 22. Fasıl’da Fransa’nın daha önce koyduğu blokajı kaldırıp faslın açılmasına verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti. Türkiye olarak Fransa’nın gösterdiği iyi niyet adımını Mali Politikalar faslı için de beklediğinin altını çizen Bağış, "Küresel krizin etkilerinin halen devam ettiği bir atmosferde bu faslın açılması Türkiye-AB ilişkilerine olduğu kadar, Avrupa Birliği’ne de çok şey kazandıracaktır. Küresel krize rağmen Türkiye’nin ekonomide gösterdiği parlak performans bu Faslın açılmasını hak ettiğimizi de göstermektedir. Gerek Türkiye-Fransa ilişkileri, gerek Türkiye-AB ilişkileri, gerekse Avrupa Birliği’nin krizle mücadele politikaları açısından bu Faslın açılması ’herkes için kazanç’ olacaktır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından iki ülkenin Milli Marşı okundu. Bakan Bağış daha sonra kendisi için hazırlanan masaya geçerek orucunu açtı. Bakan Bağış’a Büyükelçi Bili de eşlik etti.
(İHA)