BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,04
HABER /  RAMAZAN

Oruçluyken uyumak kilo yapıyor

Oruçluyken fazla uyumak, metabolizma hızının daha da yavaşlamasına ve kilo alımına neden oluyor.

Abone ol

Oruçluyken fazla uyumak, metabolizma hızının daha da yavaşlamasına ve kilo alımına neden oluyor.

"Orucu uykuya tutturmayın" diyen Diyetisyen N. Damla Tatlıdede, zamanın çabuk geçmesi için geç saatlere kadar uyuma, hareket azalması, fazla acıkmadan rahat bir gün geçirme isteğinin metabolizma hızının daha da yavaşlamasına sebep olduğunu belirterek, Ramazan'da kilo alma riskini en aza indirebilmek için günlük aktiviteye dikkat edilmesinin önemini vurguladı.

Dr. Tatlıdede, Ramazan'da beslenme düzeninin tamamen değiştiğini bu yüzden besin tüketimini, iftar ve sahur olarak 2 öğüne sıkıştırılmaması gerektiğini belirtiyor. İki öğüne fazla yüklenilmeden iftar sonrası meyve, süt, yoğurt gibi besinler, bitkisel çaylardan oluşan küçük öğünlerin tercih edilmesini öneriyor.

Tatlıdede, şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görerek yalnızca iftarda bir şeyler tüketmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bilinenin aksine kilo vermek yerine kilo bile aldırabilir. Vücut, yeterince besin alınamadığı durumlarda az ile yetinmeye başlamakta; bir bakıma kendini kıtlıkta gibi algılayıp, iftarda biraz fazla kaçırıldığında ise depolama yoluna başvurmaktadır.

Ayrıca, metabolizma hızının Ramazan ayında yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak tatlı isteğinin artması ve yetersiz su tüketimi genellikle bu dönemde ağırlık artışına neden olmaktadır."