BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  GÜNCEL

Oruç niye sinirli yapar?

Oruç sizi sinirli yapıyorsa bunun bir nedeni var. Uzmanlar şöyle açıklıyor...

Abone ol Ramazan ayında insanların sinirli olmasının en önemli nedeni sigara ve çaya olan düşkünlük. Bunun yanı sıra kandaki şeker oranın düşmesi de etkili.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altun, nikotinin vücutta keyif verici bir madde olduğunu belirterek, "Nikotin eksikliği ile doğal olarak insanlar sinirli oluyor. Özellikle ramazana uyum problemleri görülüyor" dedi.

Yılın 11 ayı alkol alan insanların bir anda alkolü bırakmalarının da sinirlilik sebebi olduğunu vurgulayan Altun, "Bu da çok ciddi yoksunluk sağlamalarına sebep olmaktadır. Bu insanlarda özellikle depresyon, terleme, gece uyku bozuklukları ve sinirlilik çok sık görülmektedir" dedi.

Sigara ve alkol kullanmayanların yaşadığı sinirlilik halinin nedeni ise vücuttaki şekerle ilgili... Altun, "Uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesine bağlı olarak insanlarda bir sıkıntı ve sinirlilik hali oluşmaktadır" dedi.

Sinirliliğin diğer bir nedeni de Türkiye'ye özgü... Yoğun olarak tüketilen çay, Ramazan ayında yoğun olarak tüketilmediği için kişileri sinirli yapıyor. Altun, "İnsanlar ramazan ayında çay içemediklerinden dolayı çayın içindeki keyif verici ve uyanıklık sağlayan maddenin çok ciddi eksikliğini hissederler. Böylece uyanıklıkta, dikkatlerinde azalma, sıkıntı ve sinirlilik hali sık şekilde görülmektedir" dedi.