BIST 9.773
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.456,84
HABER /  GÜNCEL

Organik tarımda ilk 5'e girdi

Berlin'de düzenlenen 'One World Award' adlı organik tarım yarışmasında Erzurum 5 finalist arasına girmeyi başardı.

Abone ol

Berlin'de 1 Ağustos'ta yapılan 'One World Award' (Tek Dünya Ödülü) adlı organik tarım yarışmasına Türkiye'den Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği (EOTÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı katıldı. İki yılda bir düzenlenen yarışmada, bugüne kadar ülkelerdeki başarılı olan organik tarım projeleri yarışıyor. Başvuru üzerine yarışmanın jüri başkanı Bernward Geier geçtiğimiz Mart ayında Erzurum'a gelerek incelemelerde bulundu. Ardından katılan onlarca ülke arasından Hindistan, Türkiye, Filipinler, Küba ve Nikaragua yarışmada finale kaldı.Yarışmada birinci olan projeye 25 bin Euro ödül verilecek.

Yarışmanın internet sitesinde Nazmi Ilıcalı hakkında, "Anadolu Türkiye'den Nazmi Ilıcalı organik hareketin cesur öncüsüdür. Anadolu ve Türk çiftçisini iş biriliği içinde koordine etmiş ve böylece kırsal bölgeden göç etmek yerine sürdürülebilir bir perspektif sağlamıştır" diye yazıldı. Nazmi Ilıcalı, "Yarışmada birinci olma şansımız çok yüksek. Birinci 14 Eylül'de açıklanacak. Şu anda Dünya, Türk organik tarımını ve Erzurum'u konuşuyor. Demek ki organik tarımı uluslararası bir boyuta getirebilmişiz. Erzurum tarımının daha iyi şeylere layık olduğuna inanıyoruz. Yarışmadan alacağımız maddi destekle Organik Tarım Meslek Yüksekokulundan mezun olanlara eğitim verip iş imkanı sağlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

LİDER ÇİFTÇİ ORGANİK NAZMİ

Yörede 'Organik Nazmi' olarak tanınan Nazmi Ilıcalı, yaklaşık 30 yıldan beri organik tarımla uğraştığını bildirdi. 2001 yılında Doğu Anadolu'da Sözleşmeli Organik Tarım Üretimine 633 çiftçiyle başladıklarını anlatan Ilıcalı, 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 'Halk Ekmek'le organik buğday projesi yürüttüklerini belirtti. Doğu'nun 12 ilinden 3 bin çitfçinin ortak olduğu 5 yıl süreli proje sayesinde her yıl 10 bin ton buğday üreterek Halk Ekmek'e sattıklarına dikkati çeken Ilıcalı, şimdi üye sayılarının 5 bin 526'ya çıktığını söyledi. Nazmi Ilıcalı, "Yarışmada finale kalmamızı sağlayan, organik tarımda rastlantısal hatalar için algoritma statejileri geliştirme projesiydi. Bu projede Doğu Anadolu Bölgesinde üretilen organik ürünlerin diğer bölgelerdekinden farkını anlattık. Organik olarak tahıl, buğday, çavdar, nohut, mercimek ve fasulye, baklagil ve yem üretiyoruz" dedi.