BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.479,40
HABER /  SAĞLIK

Organ naklinde sevindiren gelişme

Türler arasında organ nakli için çalışmalar yapan bilim adamları, domuzdan aldıkları ve bir babuna naklettikleri kalbi 2 buçuk yıl çalıştırmayı...

Abone ol

Türler arasında organ nakli için çalışmalar yapan bilim adamları, domuzdan aldıkları ve bir babuna naklettikleri kalbi 2 buçuk yıl çalıştırmayı başardı.

Amerikalı ve Alman bilim adamları tarafından ortaklaşa yapılan çalışmada, domuz kalbini reddetmemesi için babunun genlerde değişiklik yapıldı ve bağışıklık bastırıcı ilaç kullanıldı.

Gelecekte hayvan organlarının insana nakledilmesine dair umutları artıran çalışma, bilim dünyasında heyecanla karşılandı.

Maryland'deki Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsünden Muhammed Muhiddin, bir başka canlı türünden alınıp insana nakledilecek organlarla her yıl binlerce kişinin hayatının kurtarılabileceğini söyledi.

Araştırmanın yöneticilerinden Muhiddin, araştırmanın başarılı olması için önceden genlerinde değişiklik yapılan domuzların kullanıldığını belirtti.

Domuzlardan alınan kalplerin bağışıklık toleransını artırmak için çeşitli antikor ve ilaçlarla babunlara nakledildiğini belirten Muhiddin, kalplerin babunların karnındaki iki büyük kan damarlarıyla dolaşım sistemine bağlandığına işaret etti.

Domuz kalbi nakledilen babunların ortalama 298 gün hayatta kaldığına işaret eden Muhiddin, bir babunun 945 gündür sağlıklı yaşam sürdürdüğüne dikkati çekti.

Muhiddin, domuzların kalbinin insanlarınkine benzediğini ve hastalık bulaşması bakımından daha düşük riskli olup hızlı olgunlaştığını dile getirdi.

Daha önce yapılan çalışmalarda başka bir türden alınan organlar, alıcı hayvanın bağışıklık sisteminin tepki göstermesi sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Araştırma, "Nature Communications" dergisinde yayımlandı.