BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  GÜNCEL

Ordu evlerine alkol ayarı

Ordu Evleri, Askeri Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle alkol artık üzerine kar konulacak mal ve ürünler arasına girdi.

Abone ol

Ordu Evleri, Askeri Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yönetmeliğin adı “Türk Silahlı Kuvvetleri Ordu Evleri, Askerî Gazinolar, Kışla Gazinoları ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eğitim Merkezleri Yönetmeliği” olarak değiştirildi.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, “Astsubaylar içinde ayrıca birer Orduevi kurulabilir” hükmü değiştirilerek, astsubaylar için ayrıca orduevi kurulması uygulamasına son verildi.

Değişiklikle Ankara’da bulunan orduevlerinin Genelkurmay 2. Başkanı‘na bağlı olması hükmüne son verildi. Sadece Ankara’daki orduevleri için geçerli olan sözleşmeli sivil personeli uygulaması tüm yurda yayıldı. Değişiklikle tesislerde özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personel, hizmet alımı yöntemiyle temin edilen personel, mal alımı hizmetini sunan firma personeli ile çırak ve beceri eğitimi öğrencisi çalıştırılmasına olanak tanındı.

ALKOL KARLI OLACAK

Yönetmelikte yer alan “Bar, büfe gibi yerlerde satılan ve fiyatları devlet tarafından belirlenen mallar (içki, sigara, gazete) etiket fiyatlarından satılır” hükmü, “Sigara ve gazete gibi mallar etiket fiyatları üzerinden satılır” olarak değiştirildi.

Bu durum, içkinin orduevleri ve askeri gazinolarından kaldırıldığı yorumlarına neden olsa da, Alkollü içeçekler, üzerine kar konulacak mal ve ürünler kategorisine eklendiği ortaya çıktı. Buna göre orduevlerinde içkilere KDV eklenmemiş fiyatı üzerinden yüzde 5 ile yüzde 40 arası kâr konularak satılacak. Tesislerden TSK’da istihdam edilen sivil öğretim elemanı ile istifa etmiş TSK personeli, yabancı ülke silahlı kuvvetleri personeli, şehit yakınları ve gazilerin yararlanması da mümkün hale getirildi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle orduevi ve bağlı şubeleri, askeri gazinolar, kışla gazinoları, vardiya yatakhaneleri ve bunların müştemilatı, özel, yerel ve kış eğitim merkezleri kurumlar vergisinden muaf tutuldu.

Değişiklikle Orduevi ve bağlısı şubeler ile özel, yerel veya kış eğitim merkezlerinin aylık gayrisafi hâsılatının yüzde 1’i en geç takip eden ayın 20’sine kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır.

Bu oranı, sayılan tesislerin faaliyet türleri itibarıyla topluca veya ayrı ayrı ya da her bir tesis için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Maliye Bakanı yetkili kılındı.