BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Onursal Yargıtay Başsavcısı böyle der mi?

AK Parti'nin Anayasa değişikliği yapamayacağını söyleyen Kanadoğlu'na bir tepki de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur'dan

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, ''Hukuk alanında kendisine en onursal düzeyde paye izafe edilen bir kimse, 'Milletin meclisinin anayasa yapamayacağını, bu meclisin buna hakkı bulunmadığını' söylemez'' dedi.

Uğur, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ifadelerini üzüntüyle karşıladığını söyledi. Uğur, ''hukukçu'' sıfatıyla ortaya çıkan insanlardan, ilk önce hukuka saygılı olmalarını beklediklerini ifade ederek şöyle dedi:

"Yargı için 'bağımsızlık' talebinde bulunanların önce kendilerinin 'tarafsız' olmaları gerekir. Bunların ağzından şimdiye kadar hiç böyle bir talep duymadık. Duyamazsınız çünkü bunlar, yargının bağımsız olması gerektiğini söylerler de tarafsız olmasını asla istemezler. Çünkü onlar gerçekte bir siyasi zihniyetin misyonerleridir. Onlar AK Parti iktidarıyla iktidarlarını kaybetmiş seçkinler ve seçkincilerdir.''

Kanadoğlu ve arkadaşlarının konferanstaki eleştirilerinin TBMM'ne saygısızlık ve hukuk dışı olduğunu ileri süren Uğur, şöyle devam etti:

''Hukuk alanında kendisine en onursal düzeyde paye izafe edilen bir kimse, 'Milletin meclisinin Anayasa yapamayacağını, bu meclisin buna hakkı bulunmadığını' söylemez. Milli iradeye ve onun tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisine saygılı olur. Bu sözler yüksek yargının 'onursal' sıfatlarına layık görülen insanların söyleyeceği sözler değildir.

Hukuk dışı bu değerlendirmeleri ben basından takip ettim, hiç şaşırmadım. Çünkü malum zevat, hayatlarının hiçbir döneminde 'bağımsız' olamamış ve malum zihniyete 'siyasi kardinal' gibi vazife yapmışlardır. Dolayısıyla hukuktan filan dem vurarak yargıya bağımsızlık isteme hakları bulunmamaktadır.

Büyük Meclise olduğu gibi onlar millete de güvenmezler. Sadece hukukçu kimliğiyle siyaset davulu çalarlar. Ancak davulu da başkalarına taşıtıp tokmağı elden bırakmazlar. Halbuki tam da emekli olmuşken bir siyasi parti kurarak kendi davulunu kendilerinin taşıması daha isabetli olurdu.

Kanadoğlu ve arkadaşları bu yolla belki kendisine alkışı esirgemeyen MHP de dahil olmak üzere tüm AK Parti muhaliflerini bir çatı altında iktidara taşıyıp istedikleri gibi bir anayasa yapma imkanına da kavuşabilirler diye düşünüyorum.''