BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,03
ALTIN 2.306,17
HABER /  GÜNCEL

Onlarda da "İsviçreli Türkler" var

İstanbul’da oynanan Türkiye-İsviçre maçı sonrası yaşanların tartışması günlerdir sürerken, bu konu daha aylarca gündemde kalacak gibi görünüyor.

Abone ol

İstanbul’da oynanan Türkiye-İsviçre maçı sonrası yaşanların tartışması günlerdir sürerken, bu konu daha aylarca gündemde kalacak gibi görünüyor.

Bizde tartışmaların en önemli noktalarından birini Şifo Mehmet'in malum fotoğrafının yayınlanması oluştururken, İsviçre'de de benzer türden tartışmalar yaşanıyor. Onlar arasında da kendilerini kusurlu gören yani bizim yaklaşımımızla “İçlerindeki Türkler” durumu ortaya çıkıyor.

Sadece gazeteciler değil İsviçre'de yaşayan bazı tanıdıklarımız da orada yaşanan gelişmeleri sürekli aktarıyor. Aldığımız bilgilere göre hemen her gün İsviçre televizyonlarında düzenlenen oturumlarda saatler süren ateşli tartışmalar yapılıyor. Konuşmacılar arasında Türkiye'ye ılımlı yaklaşanların sayısı hiç de az değil. Hatta kendilerini daha çok suçlayanlara bile rastlanabiliyor.

Türkleri anlamalıyız

Önceki gece Tele Zürih kanalındaki oturuma katılan futbol uzmanı Erich Vogel adeta bir Türk gibi konuşuyordu: “Türk futbolcularıyla çok ilişkim oldu, çok olumlu deneyimlerim var. Sahaya atılan yabancı maddeler genel olarak her maçta rastlanılan olaylardandır; bununla yaşamak zorundayız ve yaşayabiliyoruz. Türklere karşı önyargılı davranılıyor, haksız genellemeler yapılıyor. Bu maçta diğerlerine göre farklı olan futbolcuların hoş olmayan görüntüleriydi.” şeklinde konuştu.

Vogel, bu olumlu görüşlerinin yanında Fatih Terim'in tutumunu ise sert biçimde eleştirdi, Türk güvenliğini de suçladı. Bu arada bir başka konuşmacı, bizzat güvenlik ekibinin olayları başlattığını söylemesi üzerine sunucu buna itiraz etti. Özellikle güvenlik güçlerinin olayları önlemek için titiz davrandığını söyledi. Maç ile igili olayların 80 milyonluk ülkede en fazla 100 kişilik fanatikler tarafından çıkarıldığına dikkat çekilerek buradan yola çıkıp yapılan yargılamanın tehlikeli ve kabul edilemez olduğu birçok kez tekrarlandı.

Sontags Blick gazetesinin spor şefi Sirgenthaler ise adeta mahkemeye çıkarılmış gibiydi. ‘Dayakçı Türkler', ‘Amok Alpay', ‘Nefret Düellosu' gibi kışkırtıcı gazete başlıklarından sorumlu tutulan Sirgenthaler, soru ve eleştiri yağmuruyla bunaltıldı. Gazetenin maç nedeniyle burada yaşayan Türklere yönelik çirkin ifadeleri de tepki gördü. Buna karşılık yine aynı gazetenin İsviçreli taraftarlara yönelik eleştirilere de başlaması takdir edilerek “Özeleştiri zamanı geldi.” şeklinde değerlendirildi.

Programın sunucusunun Türkiye lehine tavırları ve yönlendirmeleri dikkat çekti. Programa telefonla katılan İsviçreli bir izleyici, Blick gazetesinin yayınını sert bir dille eleştirdi ve bu tavrın fanatiklik olduğunu söyledi. Bunun hemen ardından yayına telefonla katılan aksanından Türk olduğu anlaşılan bir izleyici ise Türkiye'nin en sert şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Yazı : www.zaman.com.tr