BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Onlarca tweete erişim engeli kararı

İstanbul'da bir mahkeme, yasadışı dinlemelerle ilgili daha önce Radikal gazetesinde yer alan bir haber hakkındaki onlarca tweete erişim engelleme kararı aldı. Twitter, kullancılardan tweetleri kaldırmasını isterken, kararın gerekçesi "kişilik hakları."

Abone ol

İstanbul'da bir mahkeme, Radikal gazetesinde yayımlanan, Selam örgütü dosyası olarak bilinen ve dosya kapsamında yasadışı dinleme yapıldığı iddiaları ile ilgili olan bir haber hakkındaki onlarca tweetin erişiminin engellenmesine karar verdi.

27 Temmuz tarihinde eski Radikal muhabiri Fatih Yağmur imzası ile yayınlanan haberde, Selam örgütü soruşturmasının dosyasını hazırlayan polislere yönelik olarak açılan soruşturmanın hakimi olan Bekir Altun'un, polislerin Selam dosyası için hazırladığı dinleme taleplerinin altında imzası olduğu yazıyordu.

Haberin sahibi Fatih Yağmur BBC Türkçe’nin sorusu üzerine haberle ilgili daha önce bir düzeltme veya tekzip talebinin olmadığını, haberi ile ilgili gönderdiği tweete yönelik bir engellemenin de olmadığını söyledi.

Ancak şu an bu habere Türkiye'den erişim sağlanamıyor.

Radikal gazetesine göre engelleme kararı, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, hakim Bekir Altun'un talebi üzerine alındı.

15 Ocak tarihli karar, haberin içeriği nedeni ile "talep edenin olumsuz etkilenerek, kişilik hakları ve itibarının ihlal edildiği görülmekte" gerekçesi ile alınmış.

Kararda verilen tweet listesinde, haberi Twitter’da paylaşan Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, T24 muhabiri Arzu Yıldız, Taraf Gazetesi muhabiri Aysun Yazıcı, Gerçek Gündem sitesi, ve köşe yazarı Nazlı Ilıcak ile şu an tutuklu bulunan eski istihbarat şube müdürü Ali Fuat Yılmazer de bulunuyor.

Aysun Yazıcı kendisine Twitter'dan gönderilen e-postayı BBC Türkçe ile paylaştı.

Mahkeme kararının da ekli olarak gönderildiği e-postada “Söz konusu yazışma ile Tweet(ler)inizin Türk hukukunu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz. Kullanıcı hesabınızdan aşağıda belirtilen içeriği gönüllü olarak kaldırmak isterseniz, lütfen bizi derhal bu e-posta mesajına cevap vererek bilgilendiriniz” bilgisi aktarılıyor.

Ancak şimdilik hesapların tamamının kapatılması söz konusu değil. BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Gerçek Gündem internet sitesi genel yayın yönetmeni bu karara itiraz edeceklerini belirtti.

Hakimden habere tepki

Gazeteci Yağmur, Twitter hesabından Hakim Altun'u erişim engelleme kararından sonra aradığını, hakimin kendisine "Ben Selam dosyasında imzam var dedim. Ama kimlerle ilgili imzam olduğunu söylemedim" dediğini aktardı. Yağmur, hakimin "neden erişime kapattırdınız haberimi" sorusundan sonra telefonu suratına kapattığını yazdı.