BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ölüme davetiye çıkaran 4. hastalık

Uzmanlar, kanser hastalığında ölümlerin 3’te birine sebep olan sigaranın, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), hastalığı için de en b...

Abone ol

Uzmanlar, kanser hastalığında ölümlerin 3’te birine sebep olan sigaranın, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), hastalığı için de en büyük risk faktörü olduğunu belirterek, hastalığın ölüme sebep olan hastalıklar listesinde 4. sırada yer aldığını ifade ediyor.
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nde Doruk Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, en çok ölüme sebep olan hastalıklar listesinde 4. sırada yer alan KOAH hakkında bilgi verdi. Erken teşhisle hastanın hayat kalitesinin arttırılabileceğini belirten Alkan, “ Sigara içen, nefes darlığı yaşayan, geçmeyen öksürük ve balgam çıkarma yakınması olanlarda KOAH düşünülerek, solunum fonksiyon testi yapılmalı ve teşhis konulmalıdır. Tanıda, solunum fonksiyon testi temel olarak kullandığımız bir yöntemdir. Maliyeti düşük, kolay ve tekrarlanabilir bir testtir. Göğüs hastalıkları uzmanlarınca yapılarak, yorumlanmalıdır” dedi.
Ülkemizde sigara bağımlılığının çok yüksek olduğunu, halen 17 milyon sigara içicisi olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Alkan, “ KOAH için en önemli risk faktörü tütün kullanımıdır. Sigara içen kişilerde, içmeyenlere göre KOAH riskinin 30 kat kadar arttığını söyleyebiliriz. Sigara bırakıldığı takdirde solunum fonksiyon kaybının azalacağı unutulmamalı… Ülkemizdeki tütün kontrol yasasından sonra tütün kullanımının yüzde 2 oranında azalmış olsa da, maalesef bağımlılık oranımız hala çok yüksek ” şeklinde konuştu.
KOAH hastalığının yeterince bilinmediğini ve tedavisinin geciktiğini belirten Alkan, hastalığı “sinsi bir tehlike” olarak tanımlayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“KOAH hastalığı maalesef yeterince bilinmiyor. Uzun süren öksürük, balgam ve yürüyüş ve yokuş tırmanmakta oluşan nefes darlığı en sıkça görülen yakınmalar olmakla birlikte, bazen ileri evrelere ulaşıncaya kadar hasta tarafından hissedilmediği de oluyor. Hastalık erken dönemde tespit edilirse risk faktörlerinden kaçınarak ve ilaç kullanarak hastalığın ilerlemesini durdurmayı sağlayabiliriz. Kendinizi ihmal etmeyin. Nefes darlığı, öksürük, balgam gibi yakınmalarınız varsa, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun”
(İHA)