BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,59
ALTIN 2.386,00
HABER /  GÜNCEL

Ölmeseydi depremzedeleri ısıtacaktı

Van'a 7.2'lik depremin ardından yardım için koşan üç kişilik Japon yardım ekibinin depremzedeleri ısıtmak için bir proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Abone ol

Yıkılan Bayram Oteli'nde yaşamını yitiren Atsushi Miyazaki ile enkazdan sağ kurtarılan Miyuki Konnai'nin ekip şefi, Association for Aid and Relief Japan (AAR JAPAN) (Japonya Yardım ve Kurtarma Kurumu) Program Koordinatörü Yumeka Ota, Van depremzedeleri için projelerini ve kaybettiği meslektaşını anlattı.

AAR JAPAN'ın bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, acil kurtarma, mayın ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele, halkı bilinçlendirme gibi faaliyetlerde bulunduklarını anlatan Ota, 23 Ekim'deki 7.2'lik depremin ardından da Türkiye'ye yardım için yola çıkmaya karar verdiklerini söyledi.

26 Ekim'de Ankara'ya, 28 Ekim'de ise Van'a ulaştıklarını belirten Ota, şunları kaydetti:

"Van'a ulaştığımızda önce Erciş'e geçtik. Birçok uluslararası yardım kuruluşunun burada olduğunu öğrenince yardımın ulaşmadığı köylere gitmeye karar verdik. Çalışmalarımızı burada yoğunlaştırdık. 2 köyde büyük paketler halinde pirinç, yağ, şeker gibi gıdalarla bayan ihtiyaç malzemeleri dağıttık. Kurban Bayramının birinci günü kesilen kurban etlerini dağıttık. Buradaki halk bizim Japon olduğumuzu öğrenince çok ilgi gösterdi ve bize yakın davrandı."

MİYAZAKİ DOKTOR DEĞİLDİ

Atsushi Miyazaki'nin, Türkiye'ye gönderilmesi kararlaştırılan üç kişilik yardım ekibine gönüllü katıldığını bildiren Ota, Miyazaki'nin Türkiye kamuoyunda bilinenin aksine doktor olmadığını, kendisi ve Konnai gibi koordinatör olduğunu söyledi.

Üniversitede uluslararası ilişkiler eğitimi alan Miyazaki'nin, AAR JAPAN'a bu yılın Temmuz ayında katıldığını, bundan önce Filipinler'de benzer çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Ota, "Ekipten hiç birimizin medikal altyapısı yok. Hepimiz buraya yardımları ulaştırmak üzere koordinatör olarak olarak geldik" dedi.

Kendisinin de 5.6'lık ikinci depremde enkaz altında kalmaktan kıl payı kurtulduğunu ifade eden Ota, şunları söyledi:

"8 Kasım'a kadar ben de Van'daydım. Kuruluşumuzun merkezine rapor vermek için Tokyo'ya döndüm. Ben de diğer ekip arkadaşlarım gibi Bayram Oteli'nde kalıyordum. Burada olsaydım ben de enkaz altında kalabilir, hatta hayatımı kaybedebilirdim. Çalışmalarımıza devam etmek üzere 14 Kasım'da tekrar dönmeyi planlıyordum ama ne yazık ki arkadaşımın cenaze işlemlerini organize etmek ve enkazdan kurtulan diğer arkadaşıma destek vermek için geri döndüm."

ISINMA SORUNUNU ÇÖZECEKTİ

Ekip olarak çadırlardaki ısınma probleminin çözümü için bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Ota, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Ziyaretlerimiz sırasında çadırlarda yere halılar serildiği için ısınma problemleri olduğunu gördük. Japonya'da evlerde tabanın yükseltilmesi için kullanılan bir çeşit izolasyon malzemesinin bu sorunun çözümüne katkısı olabileceğini düşündük. Bunun için devletten ve Japonya'daki bir şirketten yardım almak için girişimlerde bulunduk. Türkiye'de Aralık ayının ortalarına kadar kalmayı planlıyorduk. Bu süre içinde bu sorunu çözebileceğimizi düşünüyorduk."

"Bu projeyi bundan sonra hayata geçirebilecek misiniz?" sorusuna ise Ota, "Şu an için bir şey söyleyemem. Belirsizlikler var. Bu projeyi devam ettirmek niyetindeyiz. Burada bulunmamız herhangi bir karışıklığa neden olursa vazgeçebiliriz. Bu, üzerinde düşünmemiz gereken bir konu" yanıtını verdi.

Türkiye ile ilgili çok olumlu düşünceleri olduğunu dile getiren Yumeka Ota, tsunami felaketi sonrası ülkesine Türkiye'den yardım gittiğini, bunun kendileri için büyük anlam taşıdığını ifade etti. Ota, "Bu yüzden Van'daki deprem sonrası yardım için gönüllü olduk" dedi.

"Türkiye'ye gelmeden önce binaların güvenliğiyle ilgili endişeleriniz var mıydı?" sorusu üzerine ise Ota, deprem gibi büyük felaketler sonrası arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bazı endişeler yaşandığını, ancak kalmak için Bayram Oteli'ni seçerken "Başımıza bir şey gelir mi?" diye düşünmediklerini belirtti.

Van'a ilk geldiklerinde bir gece bir lisenin yatakhanesinde kaldıklarını, daha sonra yıkılan Bayram Oteli'ne geçtiklerini anlatan Ota, kendisinin de Türkiye'den ayrıldığı 8 Kasım'a kadar arkadaşlarıyla burada konakladığını yineledi.

Meslektaşlarının kurtarılması için çaba gösteren ekiplere teşekkür de eden Ota, "Arkadaşlarımın kurtarılması için büyük çaba sarf eden Türk halkına ve yetkililere minnettarız. Gerek Miyazaki gerekse Konnai'nin kurtarılması için çok gayret gösterildi. Böylesine işbirliği yapan başka bir ülke yoktur" diye konuştu.

ANNESİ SÜREKLİ AĞLIYOR

Miyazaki'nin enkaz altından çıkarıldıktan sonra ölüm haberini almalarının kendileri için büyük bir yıkım olduğunu dile getiren Ota, duygularını gözyaşları içinde şu sözlerle dile getirdi:
"Depremden sonraki 2 gün buradaki arkadaşlarımıza ulaşamadık. Miyazaki'nin ölüm haberini aldığımızda inanamadık. Bunun yanlış bir haber olmasını ümit ettik ama gelen bilgilerden haberin doğru olduğunu anladık. Gülen yüzü aklımızdan hiç çıkmıyor. Gittiğine hala inanamıyoruz. Annesinin acı haberi aldığında çok üzüldüğünü, sürekli ağladığını haber aldık. Kardeşleri ise 'ömrü çok kısa olmasına rağmen insanlara yardım ederken yaşamını kaybettiği için gurur duyduklarını, O'na saygılarının sonsuz olduğunu' ifade ettiler. Cenaze töreniyle ilgili henüz kesin bir karar alınmadı. Ailesinin yaşadığı Kyuşu bölgesinin Oita eyaletinde toprağa verilecek. Bunun öncesinde de Tokyo'da bir veda töreni düzenlenecek."

Miyazaki'nin kaybıyla ilgili Türk kamuoyundaki yansımaların Japonya'daki basın organlarında da geniş yer bulduğunu ifade eden Ota, yardım örgütünün www.aarjapan.gr.jp adresindeki internet sitesinden cenaze töreni ve diğer konularla ilgili gelişmelerin takip edilebileceğini sözlerine ekledi.

"Dünyanın dört bir yanındaki insanlara yardım etmek istiyorum"

Öte yandan örgütün internet sitesinde Miyazaki'nin vefatıyla ilgili bir bölüm yer alıyor.
Kuruluşa dünyanın dört bir yanından baş sağlığı mesajlarının geldiği ifade edilen Miyazaki için açılan bölümde, "Japon kahraman"ın kuruluşa çalışmak üzere temmuzda başvurduğu, Tokyo bürosunda ağustosta eğitime tabi tutulduğu, eylülde de daimi personel olarak çalışmaya başladığı belirtildi.

Miyazaki, 8 Temmuz'da kaleme aldığı başvuru dilekçesinde kuruluşta neden çalışmak istediğini ise şu sözlerle dile getirmiş:

"Japonya'daki son büyük depremden sonra sadece gelişmiş ülkelerden değil, gelişmekte olan ülkelerden de yardımların gelmesinin, ülkeler arasındaki yardımlaşmanın dünyayı ayakta tuttuğunu bir kez daha anladım.

Tohoku bölgesinde tsunaminin yaşandığı yer de dahil, dünyanın dört bir yanında yardıma ihtiyacı olanlar için ne yapabileceğime ilişkin kafa yorduğumda, daha önce görev yaptığım sivil toplum kuruluşlarında ve kamusal alanda kazandığım organizasyon yönetimi, halkla ilişkiler, avukatlık hizmetleri gibi tecrübelerimi kullanabileceğimin farkına vardım.

Anlaşmazlıkların çözümü ve barışın sağlanması konularında eğitim aldım. Tohoku depremini göz önüne aldığımda, dünyanın dört bir yanında güç durumdaki insanlara ve barışın sağlanmasına katkıda bulunabileceğime ilişkin emelim güçleniyor. AAR JAPAN, kendini bu tür işlere adadığı için sizinle çalışmak istiyorum."