BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğrencilerin yemeği çöpten çıkacak

Şırnak'ta bir okul, atılacak çöplere öğrencilerin öğününü çıkarmak için talip oldu. İşte haberin detayları..

Abone ol

Şırnak'ta bir okul müdürünün 'Atıklarınızı bile yollayın, değerlendirip kızlarımıza öğle yemeği yapalım' kampanyasına 20 günde 500 koli eski eşya gönderildi

Kaçan çorabınızı, kırık biblolarınızı, hediye paketinizin kurdelesini, hatta kâğıdını çöpe atarken bundan sonra iki kere düşünün. Hatta biriktirip postalamak üzere bir kenara ayırın. Sizin işe yaramaz dediğiniz eşya, Şırnaklı bir genç kızın bir öğün yemek ihtiyacını karşılayabilir.
Şırnak'taki Nazmiye Demirel Kız Meslek Lisesi Müdürü Dilek Tatar geçtiğimiz günlerde tüm sivil toplum kuruluşlarına örnek olacak bir kampanya başlattı. Tatar, kız öğrencilerinin öğle yemeği masraflarını çıkartacak bir projeye destek için internet aracılığıyla yolladığı elektronik postalarla vatandaşların evsel atıklarına talip oldu.

Küçük bir rica
Müdür Tatar "Sizden okul olarak bir ricamız olacak" diye başladığı mektubunda tüm Türkiye'ye şöyle seslendi:
"Lütfen yanlış anlaşılmasın, değerlendirebildiğiniz ürünlere değil, sadece çöpe atmayı düşündüğünüz ürünlere talibiz. Örneğin kaçık çorap. Kırılmış bir biblo, sökülmüş, yırtılmış, yıpranmış bir giyecek gibi. Veya, hani bir şeyin ambalaj kâğıdı, onun kurdelesi gibi. Okulum tam gün bir okul ve öğrencilerim genel olarak köylerden geliyor ve o yüzden öğle yemeği yiyemiyorlar. Onlara öğle yemeği çıkarabilmek için öğretmen arkadaşlarımla birlikte kermes düzenliyoruz ve bu atık materyalleri değerlendiriyoruz. Bu konuda duyarlı olursanız ve bir kişi de olsa çevrenize iletirseniz çok sevinirim. Unutmayın sizin o çöp dediğiniz şey bir kız öğrencinin bir öğün de olsa karnının doymasına yarayacak."
Kampanyaya kısa sürede beklemediği kadar dönüş olduğunu belirten Tatar, 20 günde yaklaşık 500 koli eşya aldıklarını söyledi. Bu kısa sürede bazı öğrencilerin yemek paralarının çıkmaya başladığını anlatan Tatar, projeyi Radikal'e anlatırken, "Bizim esas amacımız, bir proje kapsamında üretici kadınlar yetiştirmek" dedi.

Yemek parası çıktı bile

Dilek Tatar, kampanyayı şöyle özetledi:
"Bu bir geri dönüşüm projesi el sanatları ve nakış bölümündeki öğrencilerle yeteneklerini kullanma imkânı sağlıyoruz. Kırık bibloları daha küçük hale geçirip seramik çalışmaları yapıyoruz. Kaçık çorapların içine kepek doldurup üstüne kumaş koyarak iğnedenlik yapıyoruz. Sonra bu malzemeleri satıyoruz. Bu yolla kazandıklarımızı şehir dışından gelen kızlarımızın karnını doyurmak için kullanıyoruz. Okulda 275 öğrencimiz var, 90'ı şehir dışından geliyor. Beytüşşebap, İdil, Silopi ve Cizre gibi ilçelerden ve çevre köylerden gelen birçok öğrencimiz bulunuyor. Uzun yoldan geldikleri için onlara öğle yemeği vermek istiyoruz. Öğle yemeği olarak ekmek arası bir şeyler vereceğiz, bu da günlük 45-50 YTL tutuyor. Şimdiden gelen yardımlarla öğrencilerimizin öğlen yemeği çıkmaya başladı."

'Yanlış anlaşılmasın'
Şimdi Müdür Tartar'ın yeni planı, kızların ürettiği malzemeleri gelecek ay düzenlenecek mesleki teknik eğitim fuarında sergilemek. Ancak müdür Tartar, düzenlediği kampanyayla ilgili temkinli konuşuyor:
"Sakın bizi yanlış anlamayın. 13 yıldır buradayım, bu kampanyayla 'Açlıktan ölüyoruz' demiyorum. Sadece bu çalışmayı uygulamamız için Şırnak'ta malzeme bulmak zor, o yüzden projeyi genişletmek için yardım istiyorum, o kadar..."

Radikal