BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Öğrenciler barikat kurdu

Fransa'da, üniversite öğrencileri, ülke genelinde bugün de protesto gösterileri düzenledi.

Abone ol

Fransa'da, parlamentoda geçen hafta kabul edilen istihdam yasasına karşı çıkan üniversite öğrencileri, ülke genelinde bugün de protesto gösterileri düzenledi.

Marsilya, Le Havre, Limoges, Boulogne, Rouen ve Perpignan kentlerindeki gösterilere lise öğrencilerinin de büyük destek verdiği bildirildi.

Paris'te yaklaşık 100 öğrenci, bisikletleriyle ünlü Louvre müzesine çıkan sokakları kapatarak barikat oluşturdu.  Fransa genelinde, 84 üniversitenin 59'unda öğrencilerin boykotu devam ediyor.

Bu arada, öğleden sonra başkent Paris'te başlayacak öğrenci gösterisi için yoğun güvenlik önemleri alındı. İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, polise gösteriler sırasında ''soğuk kanlı ve kontrollü davranması'' çağrısında bulundu.

Son gösterilerle birlikte popülaritesi oldukça düşen ve gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için şansını azaltan Başbakan Dominique de Villepin, bu akşam üniversite rektörleriyle görüşecek.

Bu arada, Sosyalist Parti'nin, bugün meclis başkanlık divanına, protestolara neden olan yasaya alternatif bir yasa tasarısı sunacağı bildirildi.

Muhalefet partisi, önceki gün yasanının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Fransa'da işçiler ve öğrenciler, işverene, işe aldığı 26 yaşından küçük çalışanları iki yıl içinde gerekçe göstermeden işten atma hakkı tanıyan yasanın geri çekilmesini talep ediyor.

İşçiler ve öğrenciler, yasanın sosyal hakları açısından ''geri adım'' teşkil ettiğini düşünürken, hükümet yasayı, istihdamı artıracağı gerekçesiyle savunuyor.