BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Oğlum benim yüzümden öldü!

Dünyanın en büyük dolandırıcılık vakalarından birine imza atan ABD’li Bernard Madoff oğlunun ölümünden kendini sorumlu tutuyor...

Abone ol

Dünyanın en büyük dolandırıcılık vakalarından birine imza atan ABD’li Bernard Madoff, kendi canına kıyan en büyük oğlunun ölümünden kendisinin sorumlu olduğunu ve bu yüzden geceleri gözüne uyku girmediğini söyledi.

ABD tarihinin en büyük dolandırıcılık vakalarından birine imza atan ve yarattığı Ponzi oyunu ortaya çıktıktan sonra 150 yıl hapis cezasına çarptırılan Bernard Madoff, CNNMoney sitesine demeç verdi.

ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIK VAKASI 

Madoff mektubunda Aralık 2010’da kendini asarak intihar eden en büyük oğlu Mark Madoff’un kendisi yüzünden canına kıydığını ve bu yüzden geceleri uyumakta zorlandığını söyledi.

Madoff, “Oğlum Mark’ın ölümünden ben sorumluyum. Bu çok ama çok zor bir durum. Ben her gün bu gerçekle yaşıyorum. Bu acıyı çekiyorum. Herkese zarar verdim başta ailem olmak üzere bütün kurbanlarım benim yüzümden acı çekiyor” dedi.

Madoff’un en büyük oğlu Mark Madoff, babasının hapse girmesinin ikinci yılında kendini asarak intihar etmişti. Canına kıydığı yılda 46 yaşında olan Mark, babasının şirketinde çalışmaya devam ediyordu.

“PONZİ OYUNU” YAPMAKTAN 150 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Bernie Madoff hapse girdiği 2009 yılından bu yana çok az sayıda röportaj verdi. Hapse girdiğinde Nasdaq borsasının yönetim kurulunun üyesi de olan Madoff, 4 yıl önce Aralık ayında fonunun aslında büyük bir “Ponzi Oyunu” olduğunu itiraf etmişti.

Ponzi oyunu, ilk defa 1910 yılında Charles Ponzi’nin yatırımcıları dolandırmak için kullanıdığı yönteme deniyor. Bu oyunda fon yöneticisi kar etmediği halde büyük karlar ettiğini açıklıyor. Fonun yaptığı bu karlara inanan yeni yatırımcılar da fona katılıyor.

Kar paylarını isteyen müşterilere de ödemeler, yatırımların getirileriyle değil fona en son katılan yatırımcıların verdiği sermayeden yapılıyor. Böylelikle fon gerçekte giderek küçülüyor.

Fona yeni yatırımcılar katıldığı sürece devam eden bu dolandırıcılık piramidi, aynı anda çok sayıda yatırımcı parasını geri istediği zaman çöküyor.

Nitekim finansal krizin en derinleştiği 2009 yılında Madoff’un müşterileri 7 milyar doları bir anda çekmek isteyince, Madoff suçunu itiraf etmek zorunda kalmıştı.