BIST 10.652
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.437,06
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ödülü aldı ama ağır konuştu

Ian McEwan, Kudüs Edebiyat Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmada İsrail Hükümeti’ni ağır bir dille eleştirdi

Abone ol

İngiliz romancı Ian McEwan, Kudüs Edebiyat Ödülü'nü alırken yaptığı konuşmada, "Havaya muazzam ve çok açık olan bir adaletsizlik hâkim" diyerek, İsrail Hükümeti'nin politikalarına savaş açtı.

The Guardian'ın haberine göre McEwan, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Kültür Bakanı Limor Livnat ve Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat'ın da aralarında bulunduğu izleyicilerin önünde, savaşın her iki tarafındaki 'hiçlik' hakkında konuştu.

Düşüncelerini, 25'inci Uluslararası Kudüs Kitap Fuarı'nın açılış seremonisinde 'Bu güzel şehrin İsrailli ve Filistinli sakinleri'yle paylaşan romancı, "Hamas, intihar bombacılarının şehirlere körü körüne atılan füzelerinin ve İsrail'e karşı yok edici politikanın hiçliğini benimsedi. Fakat, Gazze Savaşı'nda Gazzeli Doktor İzzeldin Abuelaiş'in evine atılan ve üç kızını ve bir yeğenini öldüren füze de hiçlikti. Ve bu, Gazze Şeridi'ni uzun süre bir esir kampı yaptı. Hiçlik, işgal edilmiş topraklar boyunca, betondan bir tsunami ortaya çıkardı" dedi.

SESSİZCE DİNLEDİLER


McEwan'ın keskin eleştirilerine rağmen, dinleyiciler konuşmayı sessizce takip etti. Romancı, toplumda bireysel özgürlük fikrini aşılayan yazma eylemine değer veren Kudüs Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğü için son derece duygulandığını söyledi. İsrail'e gelip ödülü alma kararından ötürü günlerinin çok sakin geçmediğini söyleyen McEwan, Kudüs'ün ayak bastığı en çarpıcı yer olduğunu ifade etti.

İngiltere'de romancıların siyaset üzerine ne kadar yazacaklarına kendilerinin karar verdiğini söyleyen romancı, "Burada hem İsrailli hem de Filistinli romancılar için, her zaman bir durum var... Onun üzerine gitmek ya da önemsememek yaratıcı bir çaba" dedi.

"Bireysel özgürlük fikri, Kudüs'teki durumla biraz tuhaf duruyor" diyen Ian McEwan, İngiltere'yle karşılaştırma yapmaktan geri durmadı:

"Bizim de evsizlerimiz olabilir fakat bizim vatanımız var. Biz, ne düşman komşularca tehdit ediliyoruz ne de yerimizden ediliyoruz."

Ian McEwan, 10 bin dolar değerindeki ödülü, eski İsrail askerleri ve Filistinli savaşçıların oluşturduğu Özgürlük Savaşçıları adındaki organizasyona bağışladığını söyledi.