BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.441,23
HABER /  POLİTİKA

Öcalana orta vadede af

DTP lideri Ahmet Türk'ten ilginç açıklamalar. Öcalan, Kerkük ve Barzani seçimlerle ilgili mesajlar verdi.

Abone ol

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk CNN Türk'te yayınlanan Ankara Kulisi'ne konuk oldu. Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını cevaplayan Türk, Barzani'nin Türkiye'nin iç işine karışmadığını aksine Bağdat'a asker göndererek federe devleti güçlendirdiğini savundu.

İşte Ahmet Türk'ün sözleri:

Barzani federe devleti destekliyor
Talabani'nin bağımsız Kürdistan'ın komşu ülkeler tarafından yaşatılmayacağı sözlerini hatırlatan Türk, "Kürtler bugün Ortadoğu'nun en kalabalık halklarındandır. Ortadoğu'da 40 milyon kürt var. Her ülke kendi yurttaşını memnun edecek proje ortaya koymalı. Kürtlerin taleplerini algılamadan barış sağlanamaz. Türkiye Avrupa Birliği yolunda. Özgür yurttaş olmalıyız. Ama her sözüne dava açılıyorsa nasıl özgürlük olacak. Biraz insaflı olmamız lazım.

Kürtlükten dolayı Türkmen hassasiyeti
Ben Kerkük'te Türkmen kardeşlerimizi konusunda sizlerden daha fazla onların hakkını savunuyorum. Saddam döneminde çok acılar çekiyorlardı. O zaman ses çıkmadı. Şimdi herkes Kerkük diyor. Kürtlükten dolayı bu hassasiyet oluştu. İnandırıcı gelmiyor. Sorunlar şiddet ve silahla çözülmez.

Öcalan'a afta hassasiyeti önemsiyoruz
Olumlu adım için bazı hassasiyetleri gözardı etmiyoruz. Gergin ortamda Öcalan ile ilgili affı gündeme getirirseniz hükümet bu riski göz önüne alamaz. Orta vadede çözümler getirilebilir.

Yetkin'den etnik milliyetçilik suçlaması
Orhan Doğan'ın "Dört Kürtten üçünün oyunu alamıyoruz" sözünü hatırlatan Murat Yetkin'e DTP lideri Türk, "Kürtler kendi aralarında ortak bir dil oluşturmalı" dedi. Yetkin "bu etnik milleyetçilik oluyor" sözüne karşı çıktı.