BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Öcalan ve PKKya suçüstü

Öcalan ve terör arasındaki bağa ilişkin çarpıcı tespit.. İmralı mahkumunun hasta olduğu tarihlerde ilginç gelişmeler yaşandı.

Abone ol Hükümet terörle mücadelede he zaman Günaydoğu ve K. Irak açılımı yapsa, Öcalan ile ilgili iddialar hemen arkasında geliyor. Ve ardından günlerce süren provokasyon gösterileri birbirini izliyor.

Zaman gazetesinden Melik Duvaklı imzalı haberde Öcalan'ın hasta olduğu tarihlere dikkat çekiliyor. PKK'nın bölgeyi elinde tutmak için karşı planları ve gündemi dağıtma çabaları ortaya çıkıyor.

2007'nin ilk aylarında Türkiye'nin Kuzey Irak politikası gündemin ilk sıralarında yer aldı. 23 Şubat 2007 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısından PKK terörünü önlemek için Kuzey Irak'taki Kürt liderlerle görüşme konusunda uzlaşma çıktı: "Kuzey Irak'tan yönelen terör tehdidinin aşılabilmesi amacıyla siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasında yarar görülmüştür." Türkiye ile Kuzey Irak cephesinde gelişen olumlu hava İmralı'yı rahatsız etti.

Bir hafta sonra Abdullah Öcalan'ın hapiste zehirlendiği iddiaları ortaya atıldı. Ülkenin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgeleri gösterilerle karıştı. MGK kararı sonrası oluşan olumlu hava, yerini gerginliğe bıraktı. PKK eylemleri de tırmanışa geçti. Kuzey Irak'la diyalog yönünde gelişen süreç kesintiye uğrayarak sonbaharla birlikte sınır ötesi harekât noktasına kadar geldi.

Abdullah Öcalan, Kuzey Irak'a yönelik söylemini bu tarihten sonra sürekli sertleştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinde Kürt lider, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşeceğini açıkladı. Öcalan, 19 Haziran 2008'de avukatları ile yaptığı görüşmede kendi tasfiyesini dahi Kuzey Irak'a bağladı.


Başbakan Erdoğan, 10 Temmuz'da Irak'a gitti. Erdoğan, Irak'a gitmeden 4 Temmuz'da Öcalan'ın avukatları 'kafa kazıtma' iddiasını servis etti. Öcalan'ın saçlarının zorla kazıtıldığı ileri sürüldü. Ortam yeniden gerildi.

Çeşitli illerde gösteriler düzenlendi. PKK cephesinden sosyal barışı tehdit eden duyurular yapıldı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in iddialar üzerine yaptığı açıklamadan, saç kazıtma hadisesinin Öcalan'ın isteğiyle gerçekleştirildiği ortaya çıktı.


Türkiye'nin Kuzey Irak ilişkileri bir süredir yeniden sıcak bir atmosferde. Yerel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye daveti gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Irak liderleri ile olan teması doğrulayan beyanatlar verdi. Daha önemlisi iddianamesinde Ergenekon ile PKK'nın bağlantılarının açık açık yazıldığı Ergenekon Davası görülmeye başladı. Gelişmeler üzerine yeniden İmralı devreye girdi.

Öcalan'ın fizikî şiddete maruz kaldığı iddia edildi. Ülke yeniden gerildi. Doğu ve Güneydoğu'nun pek çok yerinde eylem düzenlendi. Çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti.