BIST 10.051
DOLAR 32,34
EURO 34,77
ALTIN 2.408,78
HABER /  GÜNCEL

Öcalan önce askere sonra Meclis'e

Bedelli askerlik yasasındaki düzenlemeler, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'nın da yasadan yararlanarak milletvekili seçilebilecek.

Abone ol

Bedelli askerlik yasasından kaçak durumda olanların yanı sıra, herhangi bir suçtan dolayı cezaevinde bulunan ya da mahkum olanlar da yararlanabilecek. Yasa, ''Her ne sebeple olursa olsun bugüne kadar askerliklerini yapmayan 30 ve daha yukarı yaştakileri'' kapsıyor.

Bu durumda yasadan halen İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan da yararlanabilecek. Anayasa ve seçim kanununda ''Milletvekili olabilmek için askerlik hizmetini yapmış olma'' şartı bulunuyor. Askerlik şartını bu şekilde aşabilecek olan Öcalan, ileride bir afla cezaevinden çıkarsa ve yasalardaki ''Memnu hakların iadesinden'' yararlanırsa, milletvekili adayı bile olabilecek.

Anayasa'nın 57. maddesi "Askerliğini yapmamış olanlar ile, bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giyenlerin, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemeyeceğini'' öngörüyor.

HAK MAHRUMİYETİ KALDIRILDI

Ancak yeni TCK'da ''Süresiz hak mahrumiyeti'' kaldırıldı ve memnu hakların iadesi öngörüldü.

LEYLA ZANA DA YARARLANMIŞTI

Yasa dışı örgüt üyeliğinden 15 yıla mahkum olan Leyla Zana da, memnu haklarını alarak vekil seçilmişti.

''MİLLETVEKİLİ DE OLURLAR''

MHP Osmaniye milletvekili Hüseyin Türkoğlu uygulamaya  tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

''Bu yasa terör örgütü mensuplarına da askerliğini yapmış sayılmanın yolunu açıyor. PKK'lı, Hizbullahçı veya diğer terör örgütlerinden askerlik yapmadığı için vatandaşlıktan çıkarılanların ya da cezaevlerinde yatan teröristlerin bu sebeple siyaset dâhil birçok kamu görevine seçilebilmelerinin, hatta atanabilmelerinin önü açılıyor''