BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.383,81
HABER /  DÜNYA

Öcalan iddiasını bir kez daha yalanladı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a siyaset yolunun açılacağına ilişkin haberleri kesin dille yalanladı....

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a siyaset yolunun açılacağına ilişkin haberleri kesin dille yalanladı.
Bozdağ, NTV’de canlı yayında soruları cevaplandırırken, “Söz konusu madde, Öcalan gibi hapiste cezası infaz edilenler için yeni bir durum yaratmamaktadır. Bu madde, cezası infaz edilenlerin, hükmü kesinleşmiş olup da cezasının infazı devam edenlere siyaset yolu açmamaktadır. Bu düzenlemeden hareketle siyaset yolu açılıyor diyenler, büyük bir çarpıtmanın, karalamanın içerisindedir, çünkü buradan hareketle AK Parti’yi vurmak istiyorlar, Hükümeti eleştirmek istiyorlar, bu büyük bir yanlıştır” dedi. Bozdağ, “Siyasi Partiler Kanunun 11. maddesinin 2’nci fıkrasının B bendi yürürlükten kalkıyor. Orada ne vardı? Bazı suçlardan hüküm giymiş olanlara siyaset yasağı koyuyordu. Yüksek Seçim Kurulu verdiği kararlarla, bu yasakları alan kişilere memnu hakların iadesi yoluna gidip haklarını aldığı takdirde bunlar siyaset yapabiliyorlardı. Örneğin şimdi Sayın Leyla Zana bu yönle memnu hakların iadesini aldı ve siyaset yapabiliyor. Şimdi o ebedi bir yasak da değildi, çünkü YSK bunu haksız gördü, değiştirdi. Eski Ceza Kanununun yürürlükte olduğu dönemde, infaz sisteminin yürürlükte olduğu dönemde uygulama buydu.Ancak, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun yürürlüğe girince yeni bir sistem getirdi, 53. maddede bazı hak yoksunlukları düzenleniyor. Siz bir ceza aldığınız zaman, bu cezanın doğal sonucu olarak bazı haklarınızı kullanamıyorsunuz. Nedir bunlar? Seçme hakkı, seçilme hakkı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunma hakkı, siyasi faaliyetlerde bulunma hakkı, partilerin yöneticisi ve denetçisi olma hakkı ceza infaz edilene kadar kullanılamaz diyor madde, çok açık” diye konuştu.

"AMAÇ BAŞKA"
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle devam etti:
“Şimdi siyasi hakları kullanmak nedir diye baktığınızda da, anayasanın 67, 68. maddeleri çok açık, siyasi haklar bölümünde düzenleniyor, seçme hakkı, seçilme hakkı, parti kurma hakkı, partilerden çıkma hakkı, partilere üye olma hakkı, bütün bunların tamamı siyasi haktır ve cezanın doğal sonucu olarak bu hakların kullanılması Türk Ceza Kanununun 53. maddesine göre açıkça açıktır. Bunu herkes bilir, kanunu açıp bakanlar da bilir, herkes bunu açık görür. Ama buna rağmen bazı siyasiler, bazı kesimler hukuki doğrudan ziyade, burada işte hükümeti eleştirecek, onları izam edebilecek, ya böyle olur mu diye de halkın kafasında şüphe uyandırabilecek bir durum var, buradan biz eleştiri yapalım mantığının egemen olduğunu düşünüyorum. Yoksa kesinlikle böyle bir siyaset yolunun açılması diye bir şey söz konusu değildir.”
(İHA)