BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  MEDYA

Öcalan da paralel devlet diyor!

Yaşanan son gelişmelerden sonra çözüm sürecinin durduğu yönünde iddialar vardı. Hürriyet yazarı Hüseyin Yayman çözüm sürecinde yanlış bilinen doğruları yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Çözüm süreciyle ilgili kafaların iyice karıştığı bu son zamanlarda "geri çekilme durdu mu, çözüm süreci bitti mi?" gibi sorular sık sık gündeme geliyor. Hürriyet yazarı Hüseyin Yayman, çözüm süreciyle ilgili bomba bir iddiada bulundu. Yayman "Oslo'da masayı devirenler bu defa hem Öcalan'ı, hem Erdoğan'ı tasfiye etmek istiyorlar" dedi.


Türkiye'de çözüm sürecini istemeyen bir yapı olduğunun altını çizen son günlerin popüler söylemi "paralel devlet"i Öcalan'ın bu yapı için kullandığını söylüyor. İşte yazıdan çarpıcı başlıklar:

ÖCALAN BU YAPIYA PARALEL DEVLET DİYOR

Çözüm süreci toplumun gözü önünde cereyan ediyor ve herkes herşeyi görüyor. Devlet, Oslo'da örgütle görüştüğünde ‘Öcalan sürece dahil edilmeli' diyenler. Öcalan'la görüşmeler başladığında bu defa ‘Kandil'de sürece dahil edilmeli' diyorlar. Oslo'da masayı devirenler bu defa hem Öcalan'ı, hem Erdoğan'ı tasfiye etmek istiyorlar. Geçmişte PKK'yı ‘vesayetin aracı' olarak kullanan bazı derin yapılar deşifre edildi.  Ancak özellikle son dönemde bu yapının uluslararası unsurları yeniden devredeler. Çözümü istemeyen derin yapı açık biçimde PKK'nın silah bırakmasını istemiyor. Öcalan bu yapıya ‘Türkiye'nin paralel devlet' örgütlenmesi diyor.  

GERİ ÇEKİLME KONUSUNDA SORUN MU VAR?

Kandil'in geri çekilme konusunu yavaştan almak istediği herkesçe biliniyor. Örgüt, pazarlık masasında güçlü kalmak için silahı hemen bırakmak istemiyor. Öcalan'ın ‘geri çekilme Haziran sonunda tamamlanacak' demesine rağmen süreç uzadı. 8 Temmuz'lu son mektubunda yeniden ‘çekilmenin hızla tamamlanmasını' ifade etti. 21 Mart'taki ‘silahın devri bitti' sözüne ikna olmayanlar, yeni bir sihirli formülün peşindeler. Sürecin doğasından kaynaklanan bazı pratik sorunlar var.  Ancak bu ana statejiden vazgeçildiği anlamına gelmiyor. Asıl sorun PKK'nın dördüncü aşamada yapmak istediklerinden kaynaklanıyor. Kalıcı barış sağlandığında ‘PKK bölgeyi yönetmek' istiyor ve buna göre yapılanıyor.