BIST 10.241
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.395,91
HABER /  EKONOMİ

Ocak ayı işsizlik verileri nasıl okunmalı?

Ocak ayı işsizlik verileri açıklandı. Peki uzmanlar ne diyor? HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, konuştu.

Abone ol

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, ocak ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik rakamlarının iş gücü piyasasında görece olumlu bir seyre işaret ettiğini kaydetti.

TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çakıroğlu, ocak ayı işsizlik oranında yaşanan yükselişe rağmen, mevsim etkilerinden arındırılmış rakamların iş gücü piyasasında görece olumlu bir seyre işaret ettiğini söyledi.

Bununla birlikte istihdam artışının ağırlıklı "hizmet" sektöründen kaynaklanmasının gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri artırdığına dikkati çeken Çakıroğlu, mevcut ekonomik görünüm ışığında, hizmet odaklı istihdam artışının bu hızla devam etmesinin zor olabileceğini ifade etti.

Buna bağlı olarak ilerleyen dönemde emek piyasasındaki seyrin yataya dönebileceğini düşündüklerini kaydeden Çakıroğlu, mevsimsel faktörlerin devrede kalacak olmasına da bağlı olarak işsizlik oranındaki yükselişin şubat ayında da devam edebileceğini belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı işsizlik verilerine göre, işsizlik oranı ocak ayında yüzde 10,6 seviyesinde, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,9 olarak gerçekleşti.