BIST 10.260
DOLAR 32,33
EURO 34,77
ALTIN 2.388,31
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Adliye memurluğu sınavına torpil mi karıştı?

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen adliyede katiplik sınavına torpil karıştığı iddia edildi.

Abone ol

Bu ay başında, dünyanın en büyük adliyesi olan İstanbul Anadolu Adliyesi, memur alacağını duyurdu.

Başvuru için öncelikle; KPSS sınavında en az 70 puan almak ve bilgisayar sertifikası sahibi olmak gerekiyordu. Bu ön şartları taşıyan yaklaşık olarak 3500 kişi müracaat etti. Müracaatları kabul edilen bu 3500 kişi, önce bilgisayar sınavına girdi. Üç dakikada 90 ve üstü kelime yazabilen yaklaşık olarak 1100 kişi bu sınavı kazandı.

Alınacak memur sayısı 300 civarında olduğu için bilgisayar sınavını kazanan 1100 kişi arasında mülakatla eleme yapıldı.

Mülakat sınavını düzenleyen komisyon; Başsavcı, bir hakim üye ve başkan olmak üzere üç kişiden oluştu. Mülakat için belirlenen tarih yaklaşırken, adliye koridorlarında listeler dolaşmaya başlamıştı. Tam olarak sorun da burada başladı.

Bu aşamaya kadar olan süreç herkes için eşit koşullarda yürüdü. Bu aşamadan sonra eşit koşullardan bahsetmek mümkün olamazdı. Mülakata girecek adaylar, kendi isimlerini komisyona ulaştıracak kişilere ulaşmaya çalışıyorlardı.

Karar verecek bu üç kişi nezdinde etkin olabilecek kişilere ulaşabilenlerin işleri yaver gidecekti. Birçok kişi ulaşmış olabilir ama bunlar arasında tanıdıkları en güçlü olanlar haliyle daha şanslılardı.

Mülakatın yapılacağı cumartesi gününün bir gün öncesi, kimlerin kazanabileceğinin bilindiği adaylar arasında konuşuluyordu. Ortada dolaşan söylentiye göre kimin hangi referansla komisyona ulaştığı bilgisi sızmıştı. Bu durumda sınav bir yönüyle artık göstermelik olarak yapılacaktı. Sınav günü mülakata alınan adaylara sorulan soruların, daha çok birilerini elemek ve önceden isimleri belirlenmiş kişileri seçmek için sorulduğu izlenimi veriyordu.

Başsavcı vekillerinden bazılarının, sınav öncesinde ellerinde listelerle görülmeleri ve bu listelerini çekinmeden yüksek sesle dile getirmeleri sınavda referansı olanların kazanacağını zaten ortaya koymuştu.