BIST 9.486
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.488,66
HABER /  GÜNCEL

Obrador: Oylar yeniden sayılsın

Meksika cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci gelen Demokratik Devrim Partisi lideri, seçim sürecinde kuralsızlıklar yapıldığını iddia ediyor.

Abone ol

Meksika cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci gelen Andres Manuel Lopez Obrador, oyların tekrar sayılmasını talep edeceğini açıkladı.

Solcu Demokratik Devrim Partisi adayı, "Demokrasi ve ülkenin iyiliği için bütün oylar tekrar sayılmalı" dedi.

Obrador, seçimlerde zaferini ilan eden Kurumsal Devrimci Parti temsilcisi Enrique Pena Nieto'nun sadece 6 puan gerisinde kalmıştı.

Ancak Obrador, rakibinin seçim kurallarını çiğnediğini iddia ederek yenilgiyi kabul etmemişti.

Aday, Salı günü yaptığı açıklamada, elinde yapılan geniş çaplı kuralsızlıklara dair kanıtlar olduğunu söyledi ve "Bu tarz şeyler oluyorsa oylar yeniden sayılmalı. Bu bir rica değil, hakkın yerini bulmasını istemektir" dedi.

Sürecin adil ve dürüst geçmediğini belirten Obrador, Pena Nieto ve Kurumsal Devrimci Parti'yi kendilerine ayrılan seçim bütçesinin üzerinde para harcamakla suçladı.

Oy veren Meksika vatandaşlarının sayısı 50 milyon.

Güvenlik

İlk sayımda Pena Nieto'nun oyların yüzde 38,15'ini, Lopez Obrador da yüzde 31,64'ünü elde ettiği açıklanmıştı.

Resmi veriler ise geçtiğimiz Pazar günü açıklandı.

Demokratik Devrim Partisi lideri Lopez Obrador, 2006'daki seçimlerde de Felipe Calderon karşısında bir puandan az farkla yenilgiye uğradığında, aylarca süren protesto gösterileri düzenlemişti.

45 yaşındaki Pena Nieto, Pazar günkü seçimleri izleyen ilk sayımlardan hemen sonra galibiyetini ilan etmişti.

"Herkesle birlikte ve herkesi birden" yöneteceğini söyleyen Pena Nieto, partisine verilen bu ikinci fırsatı, yeni bir yönetim tarzıyla değerlendireceğini söyledi.

Kurumsal Devrimci Parti, 71 yıl boyunca Meksika'yı yönetmişti ama 2000 yılından bu yana iktidardan uzaktı.

Pena Nieto, "eski usüllere" geri dönüş yaşanmayacağını vurguladı.

Meksika'daki uyuşturucu problemine de değinerek, Calderon'un 2006 yılında uyuşturucu çetelerine karşı asker konuşlandırmasından beri 55 bin kişinin öldüğünü söyledi.

Pena Nieto, kendi yönetiminin organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı savaşacağını, ancak stratejik değişiklikler yapacağını ve güvenlik harcamalarının artacağını belirtti.

Güvenlik çabalarının "güçlü ekonomik reformlarla bir araya gelmesi gerek. İstikrar olmadan güvenlik de olmaz" dedi.

Nieto ABD başta olmak üzere farklı devletlerin de "uyuşturucu talebini azaltmak için daha çok çabalamaları gerektiğini" söyledi.