BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.400,07
HABER /  DÜNYA

Obama'ya kadın Romney yaşlı oy

ABD'de başkanlık yarışında artık sona gelindi. Anketler nefes kesen yarışta iki lideri başabaş gösteriyor. Romney yaşlıları, Obama kadınları etkiliyor.

Abone ol

ABD başkanlık yarışında Barack Obama ve Mitt Romnney seçim kampanyalarının son gününe hazırlanıyor.
Başa baş görünen yarışta iki liderin kaderini kritik önemdeki 5 eyalet belirleyecek. 

Başkan Obama, Wisconsin eyaletinde rock yıldızı Bruce Springsteen'in de katılacağı bir miting yaptıktan sonra Iowa ve Ohio'ya geçecek.

Mitt Romney ise anketlerde önde göründüğü Florida'yı, ayrıca Virginia, New Hampshire ve Ohio'yu ziyaret edecek. 

ANKETLER NE DİYOR

Ulusal anketlerde iki lider aynı puanda görünse de, pek çok kilit eyalette Obama az farkla önde gidiyor.

Bir eyaleti kazanan aday, oradaki Seçici Kurul oylarının tümünü aldığı için kilit eyaletler önemli. Dokuz kilit eyaletteki kampanya özellikle hiçbir Cumhuriyetçi adayın kaybedip de Beyaz Saray'a girmeyi başaramadığı Ohio'da odaklanıyor.

SON MİTİNGLER

Cumhuriyetçi aday Romney dünü Pensilvanya'da geçirdi. Demokrat Başkan Obama ise New Hampshire, Florida, Ohio ve Colorado'da seçmenlere hitap etti. Obama'nın Ohio'da gece saatlerinde yaptığı mitingi şarkıcı Stevie Wonder açtı.

ROMNEY YAŞLILARIN, OBAMA KADINLARIN FAVORİSİ

Mitt Romney beyaz, yaşlı ve koyu Hristiyan çevrelerin oylarını alırken, Obama da kadın, beyaz olmayan ve genç seçmenlerin favorisi.

ABD'de başkanı Seçici Kurul belirliyor. Her eyalete nüfusuna göre Seçici Kurul üyesi veriliyor; 270 üyenin oyunu alan aday başkan oluyor.

OBAMA DAHA SEMPATİK GELİYOR

44. ABD Başkanı Barack Obama'nın çok önemli bir avantajı var: Seçmenler ona kişisel sempati duyuyor, her ne kadar ekonomi yönetimine kırık puan verseler de ona sadık kalıyorlar.

Barack Hussein Obama 4 Kasım 2008 seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi John McCain'i açık farkla yenip, ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçmişti. Yemin edip göreve başladığında 47 yaşındaydı. 

BABASINI BİR KEZ GÖRDÜ

1961 doğumlu Obama, adını Kenya kökenli bir aydın olan babasından alıyor. Baba Barack Obama, Kansaslı beyaz bir genç kız olan Ann Dunham ile Hawaii Üniversitesi'nde okurken tanışmıştı.

Obama küçük yaştayken babası aileyi terk etti, çift boşandı. Baba ile oğul bundan sonra yalnızca bir kez, baba Barack Obama 1971'de Hawaii'yi ziyaret ettiğinde karşılaştı. Baba Obama 1982'de bir trafik kazasında öldü.

ONA BARRY DİYORLARDI

Obama altı yaşındayken annesi Ann, bu kez bir Endonezyalı ile evlendi ve aile Cakarta'ya taşındı.
O dönemde "Barry" olarak bilinen Obama, daha sonra eğitimi için Hawaii'ye döndü; büyükanne ve büyükbabası ile birlikte yaşamaya başladı.

GİZLİ MÜSLÜMAN İDDİALARI

Obama'nın dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya'da yetişmesi ve babasının Kenyalı bir Müslüman olması, ABD'de doğmadığını ve gizlice Müslüman olduğunu iddia eden sağcı komplo teorileri üretilmesine neden oldu. Buna karşılık Obama, Hawaii'de doğduğunu gösteren iki nüfus belgesini kamuoyuna sundu.

New York'taki Columbia Üniversitesi'nde siyaset bilimi eğitimi alan Obama daha sonra üç yıl Chicago'nun yoksul semtlerinde sivil toplum projelerinde çalıştı. 1988'de Harvard Hukuk Fakültesi'ne giren Obama, burada saygın hukuk dergisi Harvard Law Review'un ilk Afrika kökenli başkanı oldu.