BIST 9.888
DOLAR 32,58
EURO 35,02
ALTIN 2.461,63
HABER /  DÜNYA

Obama'dan Merkel'e duygusal veda

ABD'de 8 yıllık görev süresini tamamlamasına günler kala Başkan Barack Obama, Almanya Başbakanı Merkel'i ziyaret etti.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama'nın veda ziyaretleri sürüyor. Obama bu kez de Almanya Başbakanı Merkel'i ziyaret etti. İkili, düzenledikleri basın toplantısında birbirlerine övgüler yağdırdı.

Barack Obama ve Angela Merkel ikili görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Amerika ve Avrupa arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam etmesinin önemine dikkat çekti.

Merkel iki ülkenin "bir gün" askıya alınmış anlaşmaya geri döneceklerine emin olduğunu söyledi. Merkel ayrıca yeni ABD Başkanı seçilen ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına karşı olan Donald Trump ile Almanya'nın iyi bir şekilde çalışmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

'ALMANYA'DA YAŞASAM MERKEL'İ DESTEKLERDİM'

Almanya Başbakanı Merkel'i de öven ve kendisini demokrasinin temel taşı olarak nitelendiren Obama, "Eğer Almanya'da yaşasam ve oy kullanma hakkım olsa ona oy verirdim. Kendisini desteklerdim." dedi.

"BU DÜNYADAN AYRILMIYORUZ SONUÇTA"

Başbakan Merkel, ABD Başkanı Barack Obama'ya veda etmenin kendisine zor geldiğini de belirtti. Obama'nın görevinin sona ereceğine işaret eden Merkel, “Tabii ki veda etmek zor geliyor. Bir insan bir kişiyle iyi bir çalışma yaparsa veda her zaman zor gelir. Biz hepimiz siyasetçiyiz. Demokrasi değişimle yaşar. ABD'de bu konu anayasada kesin yer almış. 8 yıl ve sonra yeni başkan geliyor. Kişisel olarak görüşmek istersek, iki ülke arasında seyahat engeli yok. Bu dünyadan da ayrılmıyoruz sonuçta.” diye konuştu.

“Eğer Almanya ve ortak çıkarlar iyi bir transatlantik ilişkiye sahip olmayı gerektiriyorsa hep öne bakacağız” diyen Başbakan Merkel Almanya ve ABD arasında iyi işbirliği için ortak çıkarların mevcut olduğunu ve her başkan için bu ortak değerlerin geçerli olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Angela Merkel, ABD başkanı seçilen Donald Trump ile de iyi bir çalışma yapmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.