BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.440,13
HABER /  GÜNCEL

Obama'dan Hamaney'e 'gizli mektup' iddiası

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı'nın İran'ın dini liderine geçen ay "gizli bir mektup" gönderdiğini yazdı. Habere göre Obama "IŞİD'e karşı ortak mücadele" önerdi. Beyaz Saray haberi yalanlamadı.

Abone ol

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e geçen ay "gizli bir mektup" gönderdiğini yazdı.

Gazetenin haberine göre, Obama Hamaney'e Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadele etmenin iki ülkenin de çıkarına olduğu mesajını verdi.

ABD Başkanı İran'ın dini liderinden ayrıca ülkesinin nükleer programı ile ilgili olarak 24 Kasım'a kadar P5+1 grubuyla (BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya) anlaşmaya varmasını istedi.

Beyaz Saray ise Wall Street Journal gazetesinin haberiyle ilgili olarak, Obama'nın "özel yazışmaları" ile ilgili yorum yapılamayacağını açıkladı.

İki senatörden sert tepki

Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham, Wall Street Journal'ın haberi sonrası Başkan Obama'ya sert tepki gösterdi.

Ortak bir açıklama yapan McCain ve Graham, Suriye hükümetine ve Lübnan'da Hizbullah gibi Şii gruplara desteği göz önünde bulundurulduğunda, İran'la yakınlaşmanın "şoke edici" olduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı;

"Yönetim İran rejiminin bizimle iş birliği yapmaktan çok ABD'yi zayıflatmaya ve bizi Orta Doğu'dan atmaya önem verdiğini anlamalıdır.

''Yanlış düşünülmüş bu pazarlığın sonunda, Suriyelilerin zalim Esad rejiminden kurtulup özgürce yaşamaları yolunda en iyi şans da heba edilmiş olacaktır."

Obama'yı eleştiren senatörlerden John McCain, 2008'de Cumhuriyetçilerin başkan adayıydı.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de dün İran liderlerine güvenmediğini, IŞİD'e karşı mücadelede İran'la iş birliği yapılmaması gerektiğini söylemişti.

Hamaney işbirliğine yanaşmıyor

Sünni ve cihatçı bir grup olan IŞİD, İran'ın Orta Doğu'daki önemli müttefikleri Suriye ve Irak'ın önemli bir bölümünü kontrol altında tutuyor.

Ancak Ayetullah Ali Hamaney örgüte karşı ABD'yle iş birliğine yanaşmıyor.

Hamaney daha önce Washington'u "IŞİD'i İran'a karşı kullanacağı bir araç olarak kullanma amacıyla yaratmakla" suçlamıştı.

Barack Obama ise 2009'da göreve gelmesinden bu yana en az dört kez Hamaney'e mektup gönderdi.

Obama'nın "gizli mektubunun" ABD'nin Arap müttefiklerinin ve İsrail'in tepkisini çekmesi kesin gibi.

ABD iki yıl önce İran'la gizli müzakerelere başladığında da Suudi Arabistan ve İsrail gibi müttefiklerini bilgilendirmemişti.

Nükleer müzakereler yeniden başlıyor

İran ve ABD Dışişleri Bakanları hafta sonu Umman'da bir araya gelerek, İran'ın nükleer programı ile müzakereleri yeniden başlatacak.

Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalışmasından şüpheleniyor. Tahran yönetimi bu yöndeki iddiaları reddediyor.

P5+1 grubu ve İran arasında geçen yıl varılan geçici anlaşma ile İran nükleer faaliyetlerini durdurmuş, karşılığında bu ülkeye uygulanan yaptırımlar hafifletilmişti.

Ancak daha sonra İran'ın zenginleştireceği uranyum miktarı ve yaptırımların nasıl bir takvim çerçevesinde kaldırılacağına yönelik anlaşmazlıklar yüzünden görüşmeler tıkanmıştı.