BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Obama: Irak'a kara harekatı hariç her seçenek masada

Ülkesinin IŞİD'e karşı kara harekatı hariç diğer tüm seçenekleri düşündüğünü söyleyen ABD Başkanı, Iraklılar'ın ülkeleri için siyasi bir plan oluşturması şartı koydu. ABD yönetimi yetkilileri Obama'nın hava harekatı seçeneğini düşündüğünü söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama IŞİD'e karşı Irak'a nasıl yardım edebilecekleri konusunda kara harekatı hariç her tür seçeneği değerlendirdiklerini, ancak ABD'nin Iraklı liderlerin mezhep çatışmasına çözüm olacak siyasi bir planı olmadığı takdirde askeri bir adıma kalkışmayacağını söyledi.

Konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Obama, "Iraklılar'ın birbirleri ile beraber çalışmak konusunda bizlere güvence veren siyasi bir planının yokluğunda ABD askeri bir adım atmayacaktır" dedi.

Obama "Irak'a savaşmaya ABD birliklerini tekrar yollamayacağız, ancak ulusal güvenlik ekibime Irak güvenlik güçlerini destekleyebilecek bir dizi başka seçenekler hazırlamasını söyledim" dedi.

Irak'ta olayların oldukça hızlı aktığını söyleyen Obama, kendilerinden ise hemen karar vermelerinin beklenmemesi gerektiğini, bunun birkaç gün süreceğini söyledi.

Obama "Herhangi bir adım atılması konusunda emir ve talimat verirsem bunların istenen hedefe ulaşması, kesin ve etkili olması için gereken tüm istihbaratı topladığımızdan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.

Amerikan yönetiminden yetkililer ise Obama'nın insansız hava araçları ya da uçaklar kullanılarak yapılacak hava saldırısı seçeneğini düşündüğü söyledi.

ABD'nin Irak'ta çok büyük fedakarlıklarda bulunduğunu söyleyen Obama, ülkeden çekildikten sonra insanların Irak'ın uzun dönemli istikrarına ters düşen eylemlerde bulunduklarını söyledi ve kendilerini bir daha böyle bir duruma düşürmeyeceklerini söyledi.

Obama IŞİD'in sadece Irak için değil bölgedeki ABD çıkarları için de tehlike oluşturduğunu söyledi. "Teröristlerin Irak içinde tutunacak bir nokta kazanmaları kimsenin çıkarına değil ve Irak'ın kaosa sürüklemesinden hiç kimse fayda sağlamayacak," dedi. ABD'nin bu nedenle üzerine düşeni yapacağını söyleyen Obama son kertede ise sorumluluğun Iraklılar'da olduğunu söyledi.