BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  DÜNYA

Obama ilk kez bu kadar net konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki kriz konusunda 'basit bir çözümün' olmadığını söyledi.

Abone ol

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki şiddetten ''üzüntü duyduğunu'' ancak ABD'nin tek taraflı askeri müdahalede bulunmayacağını belirtti.

Suriye'ye yönelik tek taraflı hareketin hata olacağını çünkü konunun Libya'dakinden karmaşık olduğunu vurgulayan Obama, ''Suriye'de olanlar üzücü ve skandal. Uluslararası toplumun Beşşar Esad rejimine karşı harekete geçtiğini görüyoruz. Diğer yandan, bazılarının önerdiği gibi tek taraflı askeri müdahalede bulunmanın ve basit bir çözümün var olduğuna inanmanın hata olacağı kanısındayım'' dedi.

İran konusunda da Obama, bu ülkenin atom bombası yapmasını durdurmak için diplomasiyi kullanmanın ''hala bir fırsat penceresi'' olduğunu vurguladı.

İran'a askeri müdahalenin şu an düşünülmediğini belirten Obama, nükleer programı konusunda İran ile görüşmelerin, bu ülkenin ciddi olarak görüşme niyetinde olup olmadığını hızla göstereceğini vurguladı.

ABD Başkanı, İran'ın yaptırımların etkisini ''derinden hissettiğini'' de ifade etti.

Obama ayrıca İran'ın nükleer tesislerinin vurulması çağrısında bulunan Cumhuriyetçileri de ''düşüncesizlikle'' suçladı.

ABD Başkanı Obama, ''üstünkörü konuşmaların'' İran'la krizin çözümüne yardım etmeyeceğini söyledi.

Obama, ''bu kişilere gerçekten ne yapacakları sorulduğunda, son 3 yılda aldığımız kararları alıyorlar...Cumhuriyetçiler İran'a savaş açmak istiyorlarsa bunun Amerikan halkına yönelik sonuçlarını da açıklamalı'' ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçilerin kendi üzerindeki sorumluluğu taşımadığını dile getiren Obama, çünkü muhalefettekilerin ''başkomutan'' olmadığını belirtti.

Barack Obama, Afganistan'da Amerikan askerleri tarafından Kuran-ı Kerim'in yakılmasının, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin zamanının geldiğini gösterdiğini de belirtti.

ABD Başkanı, 2014 yılı sonuna kadar ABD ordusunun muharip rolünün sona ermesi yönendeki planının sürdüğünü kaydetti.