BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  DÜNYA

Obama haçın üstünü kapattı

Obama, Georgetown Üniversitesi’nde Hz. İsa’nın adının yazılı olduğu panoyu ve haç sembolünü kapattırarak konuştu..

Abone ol

Katolik dernekleri tepki gösterdi, öğrenciler okul yönetimini Georgetown’ın Hristiyan mirasına saygısızlıkla suçladı.

George W. Bush’un başkanlık döneminde, kiliselerde dev haç sembollerinin önünde yapılan konuşmalara alışmış olan ABD'de yeni Başkan Barack Obama'nın Georgetown’daki konuşması sırasında Obama’nın kürsünün arkasında yer alan Hz. İsa sembolünün ve haçın kapatılmasını istemesi krize yol açtı.

1789’de Katolik Cizvit rahiplerinin kurduğu Georgetown’ın yetkilileri, Beyaz Saray’ın isteği doğrultusunda Obama’nın konuşma yaptığı kürsünün hemen arkasında Hz. İsa’nın isminin Latince yazılışı olan IHS (Iesus Hominum Salvator-İnsanlığın kurtarıcısı İsa) sembolü ve haçı örtüyle kapattı. Ancak olayın basına yansımasının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü.

Cumhuriyetçiler’e yakın Fox televizyonu Obama’nın aynı kürsüde senatörken yaptığı konuşmanın kayıtlarını yayınladı ve sembollerin o dönemde kapatılmadığını gösterdi. Georgetown Öğrenciler Birliği de okul yönetimini Georgetown’ın Katolik kimliğini feda etmekle suçladı. Hristiyan Savunma Koalisyonu adlı örgüt de, “Şok içindeyiz. Bari Noel’de İsa bebeklerini mi yasaklasınlar” açıklamasını yaptı.