BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,21
HABER /  DÜNYA

ABD ve Küba flörtte

ABD üslup değiştiriyor. Amerika Zirvesinde ABD-Küba yakınlaşması zirvenin açılışına damgasını vurdu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Trinidad ve Tobago'daki Amerika Zirvesinde Güney Amerika'daki 12 devlet başkanıyla ilk kez yüz yüze gelirken, ABD-Küba yakınlaşması zirvenin açılışına damgasını vurdu.

Başkan Obama, zirvede Latin Amerika ve Karayib liderlerine hitaben konuşmasında, ABD'nin Küba ile "yeni bir başlangıç" ve tüm Amerika uluslarıyla da "eşit ortaklık" arayışı içinde olduğunu söyledi.

Küba'nın katılmadığı, ama Washington ile Havana arasındaki buzların çözülmeye başladığı zirvedeki konuşmasında Obama, Küba ile onlarca yılın güvensizliğini aşabilmek için uzun bir yol kat edilmesi gerektiğinin farkında olduğunu, ancak ileriye yönelik atabilecekleri kritik adımlar bulunduğunu belirtti.

Onlarca yılın güvensizliğine rağmen, tüm Amerika kıtası uluslarıyla ileriye dönük "eşit ortaklık" anlayışıyla hareket etmek istediğini kaydeden Obama, "Burada yönetimimin başından sonuna sürdüreceği yeni bir taahhüdü başlatmak için bulunuyorum" diye konuştu ve büyük alkış aldı.

Zirvede, Latin Amerika ülkeleri ABD'ye, Küba'ya yönelik yaptırımları tamamen kaldırması çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da daha önce Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun görüşme teklifini memnuniyetle karşıladığını açıklamış ve eski Amerikan politikasının başarısız olduğunu söylemişti.

ABD'nin Küba'ya yönelik yaptırımları hafifletmesinin ardından Castro perşembe, ABD ile insan hakları, siyasi mahkumlar ve basın özgürlüğü dahil her konuda müzakereye hazır olduklarını bildirmişti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Venezuela'nın sosyalist lideri Hugo Chavez, zirvede kameralara gülümseyerek yakın bir biçimde tokalaşmıştı.