BIST 9.705
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.430,14
HABER /  DÜNYA

Obama Çin'in müstakbel liderini ağırlıyor

Amerikan Başkanı Obama, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi'yi Çin'in ticaret ve kur politikası ile insan hakları konusundaki tutumu nedeniyle eleştirdi. Şi ise bir demecinde ABD'yi Büyük Okyanus'taki askeri varlığı konusunda uyardı.

Abone ol

Çin Halk Cumhuriyeti'nin müstakbel lideri Şi Jinping’i ağırlayan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Çin'e ticaret ve insan hakları konusunda eleştirilerde bulundu.

Beyaz Saray'da yapılan toplantıda Obama, Pekin'le güçlü ilişkilerin Washington için ‘yaşamsal’ öneme sahip olduğunu söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi Jinping ise, ziyaretinin iki güç arasında karşılıklı anlayış ve dostluğu pekiştirmesini umduğunu söyledi.

ABD ve Çin arasında ticaret ve kur politikası ile insan hakları konusunda ihtilaflar bulunuyor.

58 yaşındaki Şi'nin, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun yerini almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Hu'nun Komünist Parti liderliğinden bu yılın sonraki aylarında, cumhurbaşkanlığından ise 2013 yılında ayrılması gerekiyor.

Washington, Pekin'i ticarette adil olmayan uygulamalara gittiği gerekçesiyle eleştiriyor.

Amerikan yönetimi, Çin'in kur politikası ve fikri mülkiyet hakları konusundaki tutumundan da rahatsız.

Diyalog vurgusu

Obama, dünya ekonomik sistemi söz konusu olduğunda herkesin aynı kurallara bağlı kalarak faaliyet yürütmesini garanti altına almak için Çin'le birlikte çalışmak istediklerini söyledi.

Şi ise yaptığı açıklamada, Çin'in son 30 yılda insan hakları konusunda 'olağanüstü' bir ilerleme kaydettiğini ancak hâlâ geliştirilecek alanlar olduğunu söyledi.

Çin cumhurbaşkanı yardımcısı ayrıca, ABD ile ekonomik işbirliğini artırmak istediklerini söyledi ve sorunların "ulusal korumacılık önlemleriyle değil" diyalogla çözüleceğini ifade etti.

BBC muhabiri Kim Ghattas, Obama'nın başkanlık seçimlerine hazırlandığı bir yılda, Çin'e karşı yumuşak görünmeyi göze alamayacağını, bu nedenle Şi'ye karşı sıcak ancak kimi zaman sert bir tutum takındığını söylüyor.

Ziyareti öncesinde Washington Post'a konuşan Şi, ABD'nin Büyük Okyanus'taki askeri varlığını artırmaması konusunda uyarmıştı.