BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

O köyde yanık insan bedeni kokusu var

BM Sözcülüğü, Suriye'de görev yapan BM Gözlemci Misyonu(UNSMIS) personeli katliam yapılan Kubeyr köyüne ulaştı.

Abone ol

Sözcülük tarafından yapılan açıklamada, daha önce engellerle karşılaştıkları için bir türlü Kubeyr'e gidemeyen BM gözlemcilerinin en sonunda köye ulaştıkları duyuruldu.

Verilen bilgiye göre, UNSMIS'de görev yapan 20'nin üzerinde gözlemci dün yerel saatle 15.30'da köye girmeyi başardı. Ancak köyün boş olması nedeniyle BM gözlemcileri geçen Çarşamba günü yaşanan katliamın tanıklarıyla konuşamadı.

BM gözlemci ekibinin, Kubeyr'e komşu bir başka köyde yaşayan ve BM ekibini görünce Kubeyr'e gelen kişilerle görüştükleri, bu kişilerin de katliamla ilgili duyduklarını BM personeline anlattıkları, kaybolan yakınlarından söz ettikleri kaydedildi.

BBebeklerin kafası yoktuuuuu
İngiliz The Telegraph gazetesine konuşan köyün yakınlarındayaşayan Ebu Hişam El Humali adlı birgörgü tanığı, katliamın ardından Kubeyr’e gittiğini anlattı.

El Humali, “2 aylık bir bebeğin başı yoktu. Yakılmış bir kadın cesedi gördüm. İki çocukdabukadına sarılmış,bu şekilde ölmüşler” diye konuştu. Eski biraskerdekatliamın ardından gittiği köyde gördüklerini paylaştı. Eski asker, “Evlere girdim. Çocukların başı kesilmiş, bazılarının da kolları. Bazı cesetler de yakılmış” diye konuştu. Muhalif kaynaklar, ordunun çarşamba günü yaptığı saldırının ardından Şehhiba adlı milislerin geldiğini belirtti. Rejim lehinde sloganlar atan milislerin evlerde insanları katlettiği kaydedildi.

YANIK İNSAN BEDENİ KOKUSU

BM gözlemci ekibinin köyün civarında zırhlı araçların izlerini gördükleri belirtilen açıklamada, köyde bazı evlerin zırhlı araçlardan atılan roketlerle, el bombalarıyla zarar gördüğü, bazı evlerin içinde duvarlarda ve yerlerde kan izlerinin görüldüğü, evlerin dışında hala yangın ateşinin devam ettiği ve köyde son derece ağır bir yanık insan bedeni kokusunun hissedildiği bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

''Bu saldırının hangi koşullarda cereyan ettiği hala net değil. Saldırıda ölenlerin isimleri, olayın detayları ve kaç kişinin öldüğü hala teyit edilemedi. BM gözlemcileri halen olayın gerçeklerinin tespit edilmesine çalışıyorlar.''

BM Sözcülüğü, Kubeyr köyünde BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS) gözlemcileri tarafından çekilen görüntülerden oluşan bir video klibi de youtube'e koyarak BM gazetecileriyle paylaştı.

BM'YE SURİYE PROTESTOSU

Bu arada BM binasının tam karşısındaki Dag Hammorskjold parkında, Suriye'de Esed rejimini ve Hula katliamını kınayan Suriyeli bir grup, yerde kefene sarılı şekilde duran, Suriye'de hayatlarını kaybedenleri simgeleyen cansız mankenlerle BM'yi ve Esed rejimini protesto etti. Göstericiler ellerinde, ''Hula Soykırımı: BM, Sessizliğin Yüzünden İnsanlar Ölüyor'' yazılı büyük bir pankart tuttu.