BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.382,97
HABER /  MEDYA

NYT: Erdoğan'a bir adım daha yaklaşıldı

ABD ve İngiliz gazeteleri, bakanların istifasına ve hükümet-cemaat gerilimine geniş yer ayırdı.

Abone ol

Yabancı gazeteler, Başbakan Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarının en büyük kriziyle karşı karşıya olduğunu yazdılar. Gezi'deki gibi gösterilerin yeniden olabileceğini gündeme getiren New York Times, çeşitli şehirlerde şimdiden "hükümet istifa" gösterilerinin başladığına dikkat çekti.

ERDOĞAN'A BİR ADIM DAHA YAKLAŞILDI

NEW York Times gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı suçlayarak istifa etmesi ardından, rüşvet skandalının Erdoğan’a bir adım daha yaklaştığını öne sürdü.

Gazete, Türkiye'de 3 bakanın birden istifa etmesinin başlı başına büyük bir kriz olduğunu belirtirken istifa eden bakanlardan birinin gider ayak yaptığı kinci açıklamanın, muhalefeti susturmakla bilinen bir partinin içinden gelmesinin şaşırttı bulunduğunu vurguladı. 

KAMUOYU İSLAMCI KÖKENLİ HÜKÜMETİN ÇÖKÜŞÜNE Mİ ŞAHİT OLDUĞUNU MERAK ETMEYE BAŞLADI

Gazete, "Bu tavır, bir anda yürütülen soruşturmanın önemini daha da artırdı ve Türk kamuoyu son on yıldır ülkeyi yöneten İslamcı kökenli hükümetin çöküşüne mi şahit olduğunu merak etmeye başladı" diye yazdı. Bayraktar’ın, "Başbakan da istifa etmeli" sözleriyle, Başbakan Erdoğan’ın da soruşturma konusu olan bazı emlak usulsüzlüklerinin içinde olduğuna dair işaretlerin ilk kez ortaya çıktığını savunan New York Times şöyle devam etti:

ERDOĞAN'DA "HALK SOKAKLARA DÖKÜLEBİLİR" ENDİŞESİ

"Bu kriz Türkiye’nin müreffeh ve demokratik ilkelerle yönetilen, çoğunluğu Müslüman bir örnek ülke imajıyla çelişiyor. NATO üyesi olan Türkiye ABD ve Avrupa tarafından Ortadoğu’da bir istikrar gücü olarak görülüyor ve ülke Suriye, Mısır ve İran’ın nükleer programı gibi krizlere müdahil olmaya çalışıyordu. Ancak, Erdoğan’ın siyasi hayatının tehlikeye düşmesiyle beraber, Türkiye’nin bölgedeki rolü ve Batı ile ilişkileri de sorgulanmaya başlandı. Erdoğan için başka bir endişe konusu da, hükümetine duyulan öfkenin geçen yaz İstanbul’daki bir parkın kaldırılmasını protesto eden ve şiddetle bastırılan gösterilerde olduğu gibi tekrar sokaklara dökülüp dökülmeyeceği. Nitekim Çarşamba akşamı İstanbul’da ve çeşitli şehirlerde hükümeti istifaya çağıran ve ‘Her yer rüşvet! Her yer yolsuzluk!’ sloganları atılan bazı protesto gösterileri de yaşandı bile.."

TELEGRAPH: TÜRK LİDER KRİZLE YÜZ YÜZE

Telegraph gazetesi "Skandal bakanları yerlerinden etti, Türk lider krizle yüz yüze" başlığıyla verdiği haberde "Türkiye hükümetini saran krizin ilk kayıplarını verdiğini" söylüyor ve yolsuzluk skandalında adı geçen üç bakanın istifasına odaklanıyor.

"Ekonomik gelişim ve Türkiye'nin uluslararası alanda diplomatik duruşunda yükseldiği bir döneme başbakanlık eden İslamcı" olarak nitelediği Erdoğan'ın "otoriter davranışlarından dolayı eleştirildiğini" yazan Telegraph, Erdoğan'ın iddiaların siyasi olduğunu söylediğini aktarıyor.

Erdoğan Bayraktar'ın çıktığı televizyon kanalında Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söylemesine dikkat çeken gazetenin Ortadoğu muhabiri Richard Spencer, kaleme aldığı habere şöyle devam ediyor:

"Bayraktar, polisin soruşturduğu inşaat projelerinin büyük bölümünün lideri tarafından onaylandığını söylüyor. Kendisi 'milletin hayrı için sayın başbakanın istifa etmesi görüşünde olduğunu' dile getirdi.

(…) İktidarına karşı Haziran ayında İstanbul'da başlayan şiddetli protestoların ülkenin dört bir köşesinde yayılmasından bu yana Erdoğan 'yabancı ülkelerin' ve başka güçlerin hükümetine karşı komplo kurduğunu iddia ediyor.

Soruşturmaya duyduğu öfke beklemediği kötü bir sürprizle daha da arttı: Zira hükümetinin haberi olmadan polisin bir yıldır soruşturmayı devam ettirdiği ortaya çıktı. İlk emri emniyetteki üst kademelerin tasfiyesi oldu.

Ülkedeki laik muhalefet kendisini Arap Baharı sonrasında bölgede İslami siyasetiyle fazla içli dışlı olmakla ve Türkiye'nin Müslüman dünyasında laikliğin örneği olma rolünü sonlandırmaya çalışmakla suçluyor.

Uzmanlarsa bu soruşturmanın geniş İslami bir taban içinde Erdoğan'la Gülen arasında bozulan ilişkilerin bir sonucu olabileceğini düşünüyor."

TİMES: ERDOĞAN'A İSTİFA ÇAĞRISI

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, dış haber sayfasının manşetinden duyurduğu haberde Türkiye'de üç bakanın istifa etmesiyle Başbakan Erdoğan'ın "kendini yolsuzluk skandalının daha da derinlerinde bulduğunu" yazıyor.

Times ayrıca istifa eden Çevre Bakanı'nın "Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiği" görüşüne geniş yer veriyor.

Gazete, istifalardan en çok Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar'ınkine odaklanıyor.

"Çevre Bakanı dün yaptığı açıklamada savcıların yasadışı olduğunu iddia ettikleri imar planlarından Başbakan Erdoğan'ın haberi olduğunu savundu." diyen gazete, Bayraktar'ın Erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğine inandığını canlı yayında söylediğini de habere ekliyor.

EN BÜYÜK KRİZ

Geçen hafta yapılan şafak baskınlarından ve ayakkabı kutularında bulunan nakit paradan bahseden Times, bu yolsuzluk skandalının "Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarında karşı karşıya kaldığı en büyük kriz" olduğunu öne sürüyor.

İran'a yasadışı para transferi yapıldığı ve imar projeleri için rüşvet verildiği iddialarının araştırıldığı soruşturmanın eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar, oğulları, iş adamları ve memurlara odaklandığını aktaran gazetenin haberi şöyle devam ediyor:

"Erdoğan soruşturmanın, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni sarsmayı amaçlayan uluslararası bir komplodan ibaret olduğu görüşünde.

Pakistan'dan dönüşünde Ankara Esenboğa havalimanında destekçilerine konuşan Başbakan, yolsuzluk skandalıyla bağı olduğu keşfedilenlerin bundan sorumlu tutulacağını söylediyse de, suçlamaların halka karşı kurulmuş bir komplo olduğunu sözlerine ekledi.

Hükümeti yolsuzluk soruşturmasını başlatan polise misilleme yapıp operasyonların başladığı Salı gününden bu yana yüzden fazla amiri görevden aldı.

Soruşturma ve buna karşı yapılan misilleme aslında Başbakan'ın hükümetinin temelini oluşturan koalisyonun içinde bulunduğu kavganın bir parçası.

GÜLEN ADINDA YAŞLI BİR HOCA

Erdoğan'ın sözde düşmanı Pennsylvania'da oturan Fethullah Gülen adında yaşlı bir hoca. Gülen'in destekçileri, ılımlı İslam, Türk milliyetçiliği ve inançlar arası diyaloğu benimseyen uluslararası bir ağ oluşturuyor.

EVLERİNE ALLAH'TAN ATEŞ DÜŞÜRMESİNİ İSTEDİ

Normalde yumuşak sözler kullanan Gülen geçen hafta yayınladığı öfke dolu vaazında yolsuzluk soruşturmasını durdurmaya çalışanların "evlerine Allah'tan ateş düşürmesini" istedi.

Gülen'in avukatları soruşturmayla doğrudan bağı olduğu iddialarını reddetse de takipçilerinin emniyet ve adalet birimlerinde kuvvetli varlık gösterdiğine inanılıyor.

Soruşturmada adı geçen üç bakan da kendilerine yöneltilen suçlamaları reddediyor."