BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Nusayri ve Kürt devleti kurulur mu?

Suriye'nin Lazkiye şehrinde Nusayri, ülkenin kuzeyinde de Kürt devleti kurulacağı iddialarına Özgür Suriye Ordusu'ndan tepki var.

Abone ol

Tuğg. Mustafa Abdulkerim ile Albay Malik El Kürdi, bu iddiaları ortaya atanların ülke gerçeklerini bilmediklerini söyledi. Muhalif komutanlar buna kendilerinin de müsaade etmeyeceğini vurguladı.

Zaman gazetesinin haberine göre Özgür Suriye Ordusu Silahlı Birlikler Komutanı Albay Malik El Kürdi ile ÖSO sözcüsü Tuğgeneral Mustafa Abdülkerim, bu tür yorumları yapanların Suriye'nin gerçeklerini bilmediğini vurguladı.

MÜSAADE ETMEYİZ

Muhalif komutanlar, olayların ilk başladığı bölgeler arasında Lazkiye'nin bulunduğuna dikkat çekti. Lazkiye'de Sünni nüfusun Nusayri nüfustan daha fazla olduğunun altını çizerek, böyle bir yerde Nusayri devleti kurulamayacağını söyledi. PYD'nin bölgede temeli olmadığını belirten komutanlar, "Kürtler ayrı bir devlet kurmak istemiyor. Ayrıca Özgür Suriye Ordusu olarak böyle bir şeye müsaade etmeyiz." diye konuştu.

ESED TARAFTARLARI MEZHEPÇİ DUYGULARLA BESLENİYOR

Özgür Suriye Ordusu Silahlı Birlikler Komutanı Malik el Kürdi, Şam'daki saldırının ardından artan Nusayri devleti tartışmalarının rejim tarafından çıkarıldığını söyledi. Esed taraftarlarının mezhepçi duygularla beslendiğinin altını çizen El Kürdi, "Asi Nehri'nin batısında bulunan Sünni nüfusu temizleyerek bir Nusayri devleti kurma ve kendi sistemini devam ettirme çabaları var. Özgür Suriye Ordusu olarak bunu engellemek için operasyonlar yapıyoruz. Zaten böyle bir devlet hayali, hem dünyanın hem de Suriye'nin gerçekleriyle uyuşmuyor." şeklinde konuştu.

HALKI SİLAHLA SİNDİRİYORLAR

Suriye'nin kuzeyinde PYD-PKK'nın bir Kürt devleti kurmak istediğini anlatan ÖSO'nun 2 numaralı ismi El Kürdi, "PYD-PKK'nın Suriye Kürtleri içinde tabanı bulunmuyor. Özellikle PYD'nin Esed aleyhine yapılan gösterilerde Esed yanlısı olarak hareket etmesi, Kürt halkına yönelik katliamları ve infazları, Kürtler tarafından olumsuz karşılandı. Suriye'de bulunan Kürt partilerinin liderleri PYD tarafından öldürüldü. Birçok siyasetçi de PYD-PKK'nın baskısı sonucu yurtdışına kaçmak zorunda kaldı." diye konuştu.