BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

2B arazilerine ilgi beklenenin altında

Belirlenen tarihe kadar başvurulması gerekilen 2B kapsamında, belirli nedenlerden dolayı başvurunun az olduğu görülüyor

Abone ol

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde, 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin doğrudan satışıyla ilgili başvurulara ilgi gösterilmediği vurgulanıyor.

Sındırgı Mal Müdür Vekili ve Millî Emlak Şefi Erkan Songür, yaptığı açıklamada, “2B kapsamındaki Hazine arazilerinden, Türkiye genlinde 25 milyar lira gelir hedefleniyordu. İlçemizde 2 bin adet 2B kapsamlı Hazine arazisi bulunmaktadır. Bunlardan bin 500 tanesinde hak sahipleri bulunmakta olup satışları hedeflenmektedir ancak şu andaki başvuru sayısı 150 civarındadır. Başvuru bedelleri köy sınırları içerisinde bin, belediye sınırları içerisinde 2 bin lira olduğundan vatandaşı epey zorlamaktadır.” dedi.

DEĞERLERİNİN GİZLİ KALMASI GEREKİYOR



2B arazilerinin değerleri gizli kalması gerektiği için vatandaşa söyleyemediklerini belirten Songür, “Ayrıca tahmin edilen bedellerin, açıklanmaması ve gizli tutulması emri verilmiştir. Bu kapsamda vatandaş başvurduğu an bedel açıklamıyoruz. Bu da müracaatı engellemektedir, çünkü bedelini bilmediği bir arazi için bin lira yatırmak istemiyorlar. Kaldı ki köylü vatandaş, bin lirayı bile tedarik edip gelemiyor.” şeklinde konuştu. 

TABU SİCİLİNDEKİ ŞERHLER SİLİNEBİLİR

Müracaat süresinin 30 Ekim 2012'de biteceğini hatırlatan Millî Emlak Şefi Songür, “2B arazilerinde 6 ay başvuru süresi var. 26 Nisan'da başlayan süre, 26 Ekim'de sona eriyor. 26 Ekim bayram olduğu için süre 30 Ekim 2012'ye uzuyor. 30 Ekim'den sonra işlemler için idare tarafından hak sahiplerinin tapu sicilindeki şerhlerinin silinmesi söz konusu. Dolayısıyla bu tarihe kadar başvurup almayan kişinin, taşınmaz üzerinde herhangi bir hakkı kalmayacak ve doğal Hazine arazisi konumuna geçip herkes tarafından satın alınabilecek." dedi.



PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 20 İNDİRİM

Sındırgıda 2B arazilerinin bedellerini belirlerken pozisyonuna, verimliliğine, tabanının kıraç veya sulu olduğuna baktıklarını aktaran Erkan Songür, "Normalin altında bir değer biçmeyi öngördük. Zaten kanunun öngördüğüne göre peşin alırsa, kıymet takdir değerinin yüzde 70'ini ödeyecek. Peşin ödemede yüzde 20 daha indirim var. Dolayısıyla vatandaş, 100 lira değer biçtiğimiz bir taşınmazı 56 liraya peşin alabiliyor.” diye konuştu.