BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21
HABER /  MEDYA

Nuray Mert müftü nikahına destek verdi ortalık yıkıldı

Cumhuriyet yazarı Nuray Mert, bazı çevreler tarafından tepkiyle karşılanan müftülerin nikah kıyma uygulamasına destek verdi. Sosyal medyada Mert'i linç kampanyaları başlatıldı.

Abone ol

Nuray Mert'in müftülüklerin nikah hizmeti vermesine destek vermesi Cumhuriyet okuyucularını şaşırttı. Mert bugünkü yazısında müftülüklerin nikah hizmeti vermesiyle suistimallerin önlenebileceğine dikkat çekti.

Mert, bugünkü yazısıyla okuyucu kitlesinden tepki toplayan ifadelere yer verdi.

"SUİSTİMALLERİ ÖNLEMEK İÇİN FAYDALI"

Müftülüklere nikâh yetkisi verilmesinin dini düşünce ve yaşam tarzını dayatma ile alakası olmadığına dikkat çeken Nuray Mert, müftülüklerde kıyılan nikâhın aslında şeri çerçevede değil, mevcut medeni kanunun nikâha ilişkin mevzuatına uygun olacağını; dolayısıyla suistimalleri önlemek açısından faydalı olduğunu vurguladı.

"HUKUKİ ÇERÇEVE DEĞİŞMİŞYOR"

İçinde müftü lafı geçti diye muhalefet etmenin havada kalacağını söyleyen Mert, "Evliliğe dair hukuki çerçeve değişmediği durumda nikâh kıyan memurun din görevlisi olması neden sorun olur?" diyerek eleştirileri sorguladı.

SOSYAL MEDYADA LİNÇ EDİLDİ

Cumhuriyet yazarının bu sözleri üzerine sosyal medyada linç kampanyası başlatıldı. "Nuray Mert bu yazıyı IŞİD'in elindeki Rakka'dan yazıyor." diyenler bile oldu.İşte Mert'in o yazısının ilgili bölümü:

MÜFTÜNÜN NİKAH KIYMASI NEDEN SORUN OLSUN?

Kusura bakmayın ama bu değişikliğin dini düşünce ve yaşam tarzını dayatma ile alakası yok. Tam da bu nedenle, ateşli itirazların çoğu havada kalmaya mahkûm. Müftülüklerde kıyılan nikâh, şeri çerçevede değil, mevcut medeni kanunun nikâha ilişkin mevzuatına uygun olacak, yani nikâhını müftülükte kıyan dört eş ile evlenmeye kalkışamayacak, ‘eşini talakı selase’ ile boşayamayacak, vs. Öyle bir düzenleme olsaydı, çok ciddi bir gelişme olurdu, olmadığına göre müftünün nikâh kıyma yetkisi olması neden sorun yaratsın?

İÇİNDE MÜFTÜ LAFI GEÇİYOR DİYE MUHALEFET ETMEMELİ

Tam tersine, ‘imam nikâhı’ adı altında, hiçbir yasal güvencesi olmayan akitlerin ve bunların yaratacağı suiistimalleri önlemek açısından faydalı bir sonucu olabilir. İçinde müftü lafı geçti diye muhalefet etmek, tam da iktidar partisinin fazlasıyla işine yarayacak bir tutum. Dahası hakkaniyetli değil, evliliğe dair hukuki çerçeve değişmediği durumda nikâh kıyan memurun din görevlisi olması neden sorun olur?

İSTEYEN İSTEDİĞİ YERDE NİKAHINI KIYDIRSIN

Bırakın isteyen istediği makamda nikâhını kıydırsın. “Müftülüklerde kalabalık misafiri ağırlayacak yer yok” diyen bile çıkıyor, zaten isteyen nikâh dışında farklı mekânda düğün yapıyor. Kısacası, bunlar ciddiye alınacak konular değil, o nedenle ciddi sorunlar arasında telaffuz edilmesi bile diğerlerinin önemini gölgede bırakmaktan başka işe yaramıyor.