BIST 10.471
DOLAR 32,72
EURO 35,05
ALTIN 2.454,92
HABER /  GÜNCEL

Nükleer santralde imzalar atıldı.

Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir devam eden nükleer santral görüşmeleri bugün imzayla sonuçlandı.

Abone ol

Türkiye yaklaşık 50 senedir nükleer teknolojinin ülkeye getirilmesi ve faydalanılması konusunda hem bilimsel ve teknik, hem de politik sahada çalışmalar yapıyor.

Türkiye'nin yaklaşık 50 yıllık nükleer santral macerasında tarihi bir viraj dönülüyor.

Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir devam eden nükleer santral görüşmeleri bugün imzayla sonuçlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iki taraf uzmanlarının uzun zamandır beri beri görüştüğünü hatta geçen hafta Meclis'te Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmeler sürerken dahi, bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Yıldız, ''Somut, sonuç odaklı çalışmalarımız sürüyor, yarın (bugün) inşallah iki tarafın olumlu yaklaşımıyla bir anlaşma imzalanacak, şimdiden bütün detayları vermemiz doğru olmamız, fakat herhangi bir olumsuzluk, sıkıntı yok'' diye konuştu.

Rusya'nın Mersin-Akkuyu'ya yapacağı nükleer santralde üretilcek elektriğin birim fiyatı da netleşmeye başlıyor. Rusya'nın elektrik için ortalama ağırlıklı birim fiyat olarak 12.35 sent önerdi


KAMU NE KADAR PAY ALACAK?
Bu arada kamunun payının ne olacağı da merak konusu. Türkiye'nin payının yüzde 25 düzeyinde olması bekleniyor. Ancak Rusya tek başına da karşılama hazır.

2017'DE BİTECEK
Rusya'nın santralin yapımının 2017 yılına kadar tamamlanacağını garanti ettiği kaydediliyor. Enerji Bakanlığı 2010-2014 yıllarına ilişkin stratejik plan hazırlarken, bu planda da nükleer santral inşasına 2014 yılına kadar başlanacağı vurgulandı.

ÖZEL SEKTÖRÜN YAPMASI İSTENDİ AMA
Türkiye, geçen yıl yapılan ihalede devlet payı öngörmezken, ihalenin tamamının özel sektör tarafından yapılmasını istemişti. Ancak sadece Türk-Rus ortaklığının teklif verip kazandığı ihale iptal edilmişti.

15 YILLIK ALIM GARANTİSİ
Pazarlıklar sonrasında her iki ülke, nükleer santralın yapımı için ortak şirket kuracak. Elektrik ticaretini yapan devlet şirketi TETAŞ yine 15 yıl boyunca nükleer santralde üretilecek elektriğe alım garantisi verecek.