BIST 10.053
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.402,38
HABER /  DÜNYA

Nükleer denetiminde İran'a yetki yok

UAEA Başkanı Amano, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetiminde herhangi bir sorumluluk verilmediğini açıkladı.

Abone ol
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğun İran'a verilmediğini bildirdi.
 
Amano, yaptığı yazılı açıklamada, bazı medya organlarının, "UAEA'nın İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğunu İran'a verdiğine" ilişkin haberlerin kendisini rahatsız ettiğini ve haberlerin ajansın üstleneceği teyit çalışmalarını yolundan saptırmaya yönelik olduğunu belirtti.
 
Temmuz ayında, İran ile Ajans arasında "Yol haritası" dışında yapılan anlaşmanın "mahrem" olduğunu belirten Amano, bunun kamuoyuna açıklanmaması konusunda hukuki yükümlülüğünün bulunduğunu ve diğer ülkelerle böylesi yüzlerce anlaşma bulunduğunu ifade etti.
 
Amano, söz konusu anlaşmaların teknik olarak sağlam ve uzun dönemli pratiklerle uyumlu olduğunu ve hiçbir şekilde denetim standartlarından taviz vermediklerini aktardı.
 
İran ile Ajans arasında varılan "Yol Haritası"nın çok sağlam bir anlaşma ve sıkı zaman çizelgesine bağlı olduğunu vurgulayan Amano, bunun İran'ın nükleer programı ile ilgili geçmişteki ve şimdiki problemleri açıklığa kavuşturmaya yardımcı olacağını belirtti.
 
NÜKLEER İDDİALARI
 
Bazı medya organları, UAEA ile İran arasında yapılan gizli anlaşmaya göre Ajansın, İran'a denetim yetkisini devrettiğini iddia etmişti. UAEA ile İran arasında normal denetim prosedürlerinin dışına çıkıldığı belirtilen haberlerde, Parçin tesislerinin denetiminde Tahran yönetimine, kendi uzmanlarını ve ekipmanlarını kullanmasına izin verildiği ileri sürülüyordu. Ayrıca haberlerde İran'ın, UAEA uzmanlarına, iddia konusu olan yerlerin videolarını ve fotoğraflarını "askeri kaygıları g