BIST 9.543
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.486,48
HABER /  GÜNCEL

Nüfusa geç yazdırma dönemi bitiyor

Türkiye'de yıllardır ebekleri nüfusa geç kaydettirme dönemi son buluyor.

Abone ol

Bebeklerin nüfusa geç yazılma dönemi son buluyor. Hastane, doğar doğmaz bebeğin bütün bilgilerini TÜİK ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’yle paylaşacak. Bebeğin kimliği bir ay içerisinde ailenin evine posta ile gönderilecek. Aile, çocuğunun ismini değiştirmek isterse bir ay içinde mahkemeye gitmeden yeni bir ad koyabilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2012 yılında 0-1 yaş arası 1 milyon 215 bin bebek var. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre bu rakam 1 milyon 240 bin.

Aynı yılda yeni doğan bebeğini nüfusa kaydettirenlerin sayısı ise daha düşük. Kurumlar arasındaki bu karışıklığı ortadan kaldırmak isteyen Sağlık Bakanlığı, yeni doğan bebeklerin istatistiklerinin daha doğru ve hızlı bir şekilde tutulması amacıyla yeni bir sistem geliştirdi.

Doğum kayıtlarının bebeğin doğduğu andan itibaren yapılması ve bundan sonraki işlemlerin bu kayıt üzerinden yürütülmesi pek çok kurum ve kuruluşun yürüttüğü işlemlerde önemli kolaylıklar sağlayacak. Bakanlık, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı Yazılımı’nı nüfus kayıt işleminde kullanılabilecek şekilde TÜİK ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri ile birlikte yeniden düzenledi.

Halen hastanelerde oluşturulan ‘Bebek Bilgi Sistemi’nde ailenin adres ve iletişim bilgileri, kan numunesi alımına dair bilgiler (alınma zamanı, kan numunesini alan kurum, il ve personel) yer alıyor. Bebeğin kimlik bilgileri ile doğum yeri, doğum tarihi ve saati, cinsiyeti, doğumun gerçekleşme şekli, bebeğin doğum ağırlığı ve gebelik haftası, bebeğin doğum sırası, annenin canlı doğum sırası gibi bilgiler de anında sisteme kaydediliyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nin talebi doğrultusunda aileye bebeğin evlilik içi veya evlilik dışı doğup doğmadığı ve bebeğin dini ile ilgili sorular da yöneltiliyor. Bu bilgileri doldurma zorunluluğu yok. Yeni sistemin hayata geçmesi ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nın veri tabanını kullanacak olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, bebeğin kimliğini basarak aileye gönderecek. Böylelikle özellikle doğu ve güneydoğuda oldukça yaygın olan ‘nüfusa geç kayıt ettirme’ sorunu da ortadan kalkmış olacak. Aileler için önemli bir kolaylık da bebeklerine koydukları isimleri mahkemeye gitmeden 1 ay içinde değiştirmeleri olacak.