BIST 10.471
DOLAR 32,80
EURO 35,20
ALTIN 2.448,62
HABER /  GÜNCEL

Norveç hükümeti petrol ve doğal gaz grevine son verdi

Norveç hükümeti elindeki olağanüstü yetkilerini kullanarak denizdeki petrol ve doğal gaz tesislerinde çalışanların 16 gündür sürdürdükleri greve son verdi.

Abone ol

Norveç hükümeti elindeki olağanüstü yetkilerini kullanarak denizdeki petrol ve doğal gaz tesislerinde çalışanların 16 gündür sürdürdükleri greve son verdi.

Emekli maaşları yüzünden başlayan anlaşmazlık nedeniyle Norveç'in petrol ve doğal gaz kaynaklarını işleten şirketlerin, işçilere lokavt uygulaması ve üretimin bugünden itibaren durması bekleniyordu.

Çalışma Bakanı Hanne Bjurstroem, enerji şirketleriyle işçi sendikaları arasındaki anlaşmazlığa son verilebilmesi amacıyla son anda yürütülen girişimlerden sonra Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Norveç'in hayati önemdeki çıkarlarını göz önüne alarak bir karar almak zorundaydım." dedi. Bakan, "bu kolay bir karar olmadı. Ama bunu yapmak zorundaydım." dedi.

Hükümetin müdahalesi ardından Ulusal Ücret Kurulu'nun emeklilik hakkı konusunda yaşanan anlaşmazlığı sona erdirmek için zorunlu hakemlik yapması bekleniyor. Bu sürecin ne kadar süreceğiyse bilinmiyor.

Bu ayrıca, denizdeki enerji tesislerinde çalışan 6500 kişiye lokavt uygulanmayacağı; sektör çalışanlarının normal çalışmalarını sürdürecekleri anlamına geliyor.

Ülkenin en büyük işçi sendikası Industri Energi'nin lideri Leif Sande, enerji sektörü çalışanlarının derhal işbaşı yapacaklarını açıklarken, "Çok üzücü. Grev sona erdi." dedi.

Anlaşmazlık denizdeki petrol tesislerinde çalışanların, daha erken yaşta, 62 yaşında ve tam emeklilik haklarıyla görevi bırakmaları talebinden kaynaklanıyor. Norveç'te genel emeklilik yaşı 67.

Norveç hükümeti, güvenliğin tehlikeyi girdiğine veya ulusal çıkarlara zarar verildiğine kanaat getirirse, grev sona erdirme yetkisini kullanabiliyor.

Norveç hükümetinin müdahalesinden önce ve üretimin tamamen duracağı beklentisinin güçlenmesiyle, dün petrol fiyatları yükselmişti. Londra'daysa Brent türü ham petrol, önce varil başına 2 dolardan fazla değer kazanarak 100 dolara çıktı; daha sonra yine değer kaybetti.

Grevin başladığı 24 Haziran'dan bu yana dünyanın beşinci büyük petrol ihracatçısı olan Norveç'in petrol üretimi yüzde 13, doğal gaz üretimiyse yüzde 4 oranında düştü.

Norveç Petrol Sanayicileri Birliği OLF, grevin ülkeye 509 milyon dolara mal olduğunu belirtiyor.