BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,79
ALTIN 2.408,59
HABER /  DÜNYA

Nobel de bunu yaparsa

Dünyanın en prestijli ödüllerini dağıtan Nobel Vakfı hayal kırıklığına uğrattı. Bilim adamları huzursuz oldu..

Abone ol Dünyanın en büyük silah üreticilerinden Amerikan Honeywell’in Nobel Vakfı’na bağlı şirketlere sponsorluk yaptığı ortaya çıktı.

İsveç Radyosu’nun haberine göre Honeywell, Nobel Vakfı’na bağlı Nobel Medya şirketine sponsorluk yapıyor. İsveç Barış Araştırmaları Enstitüsü, Sipri’ye göre nükleer silahlar için parçalar da üreten Honeywell, dünyanın en büyük silah üreticilerinden biri.

Dünyanın en prestijli ödüllerini dağıtan Nobel Vakfı ile silah şirketleri arasındaki ilişkinin ortaya çıkması, ödüllerin seçici kurullarındaki bilim adamları arasında huzursuzluk yarattı.

Bilim ödüllerinin seçici kurulu durumundaki İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin Daimi Sekreteri Prof. Gunnar Öqvist ile Tıp ödülünün kime verileceğini belirleyen Karolinska Enstitüsü Nobel Komitesi Sekreteri Prof. Hans Jörnvall, silah şirketleriyle ilişkilerin uygun olmadığını belirttiler.

Her iki bilim adamı da silah şirketleriyle ilişkilerin ödüllere gölge düşüreceği konusunda kaygılarını dile getirerek Nobel Vakfı’nın ilişkileri gözden geçirmesi gerektiğini bildirdiler.

Nobel Vakfı Müdürü Michael Sohlman ise Honeywell’in vakıf kuruluşuyla işbirliği yaptıklarını açıklayarak ilişkide bir sorun görmediklerini bildirdi. (BBC Türkçe)