BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  DÜNYA

Nobel Barış Ödülü bir Türk’ün

2013 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) Direktörü Ahmet Üzümcü, Oslo’da düzenlenen törenl...

Abone ol

2013 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) Direktörü Ahmet Üzümcü, Oslo’da düzenlenen törenle ödülü aldı.
Örgüt adına 1.2 milyon dolarlık ödülü alan Üzümcü törende yaptığı konuşmada, örgütün son 16 yıldır, kitle imha kategorisindeki tüm kimyasal silahların ortdan kaldırılmasına çalıştığını söyledi.
Dünya üzerinde resmi olarak kayda geçmiş tüm kimyasal silahların yüzde 80’inin imha edildiğini söyleyen Üzümcü, Kimyasal Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na imza atmamış 6 ülkenin de, herhangi bir şart ileri sürmeden anlaşmaya imza atmaları çağrısında bulundu.
Kimyasal silahların saçtığı vahşeti tarihe gömmek için çalıştıklarını söyleyen Üzümcü, bu tür zehirli madde kullanımının, 1. Dünya Savaşı’ndan, son olarak bu yıl Suriye’deki saldırılara kadar "alçakça bir geçmişe" sahip olduğunu söyledi. Üzümcü, "Bu silahı göremezsiniz. Kokusunu duyamazsınız. Öncesinde sizi uyarmaz" ifadelerini kullandı.
Dünya üzerindeki tüm kimyasal silahların imhası amacıyla 1997 yılında kurulan örgüt, Ağustos ayında Şam’da gerçekleştirilen kimyasal saldırıda 1,400 kişinin ölmesinden sonra bir kez daha gündeme gelmişti. Nobel komitesi, KSYÖ’nün "kimyasal silahların ortadan kaldırılması için harcadığı kapsamlı çabalar" nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldüğünü açıklamıştı.
(İHA)