BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Nijerya'daki saldırıları Boko Haram üstlendi

Pazar günü Nijerya’nın Kaduna şehrinde bulunan üç kiliseye yapılan intihar saldırılarının sorumluluğunu Radikal İslamcı grup Boko Haram üstlendi.

Abone ol

Pazar günü Nijerya’nın Kaduna şehrinde bulunan üç kiliseye yapılan intihar saldırılarının sorumluluğunu Radikal İslamcı grup Boko Haram üstlendi.

Örgüt, yerel medya kuruluşlarına gönderdiği bir epostada, saldırıları, Hristiyan grupların Müslümanlara karşı yaptığı ‘zulme’ karşı intikam amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Kızıl Haç saldırı ve karşı saldırılar sonucunda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Boko Haram son iki yıl boyunca çok sayıda saldırı düzenledi.

Misilleme saldırıları

Kızıl Haç, Boko Haram’ın kiliselere yaptığı bombalı saldırıların üçüncü haftasında toplam 131 kişinin yaralandığını belirtti.

Pazar günü yaşanan patlamaların ikisi Zaria şehrinin Wusasa ve Sabon-Gari ilçelerinde yaşanırken, üçüncüsü başkent Kaduna’da yaşandı.

Kaduna’nın farklı bölgelerinde çıkan isyanda gençlerden oluşan gruplar sokaklara çıkarak Müslümanlara saldırdı.

BBC’nin Nijerya muhabiri Will Ross, mevcut dini ayrılıkların misilleme saldırılarına yol açma tehlikesi olduğunu ve kiliselere yapılan bombalı saldırıların Nijerya’nın istikrarına karşı ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Kaduna Nijerya’nın çoğunluğu Hristiyan olan güneyi ve Müslüman olan kuzeyi arasında bulunuyor.

Bu bölgede dini ve etnik gruplar arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Kaduna Valisi Patrick Yakowa BBC’ye yaptığı açıklamada, haftasonu yapılan saldırıların hükümetin Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında barış ve uzlaşma sağlama çabalarına karşı bir darbe olduğunu söyledi.

Boko Haram kiliselere yapılan saldırıların Nijerya’nın merkezinde Müslümanlara karşı yapılan ve hükümet tarafından desteklenen saldırılara karşı intikam amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Örgüt yaptığı açıklamada Hristiyanlarn “ya İslamı benimselemerini ya da .. huzur bulamayacaklarını” ifade etti.

Bir günlük sokağa çıkma yasağı gündüz dışarı çıkılabilmesini sağlayacak şekilde esnetildi. Ancak muhabirler şehirde çok sayıda askeri birliğin bulunduğunu aktarıyor.

Nijerya ordusu saldırıyı düzenleyenlerden birinin cep telefonuna ulaştıklarını açıkladı.

İsminin anlamı “Batı Eğitimi Haramdır” olan Boko Haram, Nijerya’da Şeriat hukunun uygulanmasını istiyor.

Örgüt, 2009 yılından bu yana polis karakollarına , hükümet binalarına, kiliselere ve okullara saldırılar düzenledi.

Saldırılar sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybetti. Uzmanlar Boko Haram'ın Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki çatışmaları körüklemek istediğni belirtiyor.