BIST 9.786
DOLAR 32,60
EURO 35,01
ALTIN 2.449,22
HABER /  GÜNCEL

Nihat Hatipoğlu: Hz Muhammed (S.A.V) kabir ziyaretini neden yasakladı?

Kabir ziyaretinde bulunmak caiz midir? Bayanların kabir ziyareti caiz midir? Ünlü İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, islam dünyasında sıkça tartışılan mezar ziyareti konusunu açıklığa kavuşturdu. İlahiyat Profesörü Nihat Hatipoğlu cevapladı.

Abone ol

İlk zamanlarda Hz. Muhammed'in kabir ziyaretlerini yasakladığını belirten Hatipoğlu, "İnsanlar mezarlara giderken inkar edecek cümleler kullanıyor, vücutlarını parçalıyor, elbiselerini yırtıyor, tırnaklarını yüzlerine geçiriyor. İnkar eden, Allah’a isyan eden cümleler kullanıyorlardı. Sevgili Peygamberimiz her şeyi kademeli kademeli, sıfırdan öğrettiği gibi bunu da öyle öğretmek istedi" açıklamalarında bulundu. 

Mesud’un rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyururlar:

“Ben sizi kabirleri ziyaret etmekten men etmiştim. Bundan sonra kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü şüphesiz kabirlerin ziyareti, dünyayı küçümsetir ve âhireti hatırlatır.”

İslâmın ilk yıllarında Peygamber Efendimiz kabir ziyaretini yasaklamıştı. Çünkü insanlar o zamanlar henüz Cahiliye âdetlerinden kendilerini bütünüyle çekip çevirememişlerdi, bazı eski alışkanlıklarından kurtulamamışlardı. Mezarlıkta uygunsuz konuşma, bağırıp çağırma, ölmüş olan meşhur yakınları ile övünme İslâm dışı hal ve hareketlerde bulunuyorlardı.

“Artık kim kabirleri ziyaret etmek isterse, ziyaret etsin; sakın kötü lâf etmeyin.”

Ancak zaman içinde insanlar İslâmî hüküm âdâba intibak edince bu çeşit endişeler de kendiliğinden gitmiş oldu. Bunun üzerine Peygamberimiz yasağı kaldırdı ve kabir ziyaretini serbest bıraktı ve hattâ “dünya hırsını azaltması, aşırı bağlılığı kırması, ölümü ve âhireti hatırlatması” gibi gerekçelerle teşvikte bulundular. Kadınların kabir ziyaretinin caiz olup olmaması konusuna gelince, bu hususta yasaklayıcı ve hattâ haramlığına bile delil olan hadisler vardır. Meselâ Ebû Hüreyre’nin rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) kabirleri ziyaret eden kadınları lânetlemiştir.

Kaynak: cevapla.tv