BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.503,72
HABER /  GÜNCEL

New Oerlans'tan kaçış başladı

Son yılların en büyük kasırgası olan Katrina, ABD'nin Louisiana kıyılarında etkili olmaya başladı. Kasırga nedeniyle 1 milyona yakın kişi New Orleans kentini terketti.

Abone ol

Saatteki hızı 280 kilometreyi geçen kasırga, kıyılara yaklaştığında etkisini az da olsa azalttı. Ancak yinede tehlike hala çok büyük.

Kasırganın deniz seviyesi altındaki New Orleans kentinde felakete yol açabileceği, kentin büyük bölümümün sular altında kalabileceği uyarısı yapılıyor.

Uzmanlar, kenti vuracak olası selin altyapıyı tahrip edebileceğine ve bu durumunda hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Kasırga yüzünden şu ana kadar 1 milyona yakın kişi New Orleans'ı terk etti. New Orleans'ı terkeden ABD'liler benzin istasyonları ile otoyollarda uzun kuyruklar oluşturdu

Kentte, evlerini terk etme imkanı bulunmayan 100 bine yakın kişi ise kapalı spor salonları ile bodrumlarda kasırgadan korunmaya çalışıyor.

'Eşine rastlanmamış şiddette' olduğu vurgulanan Katrina kasırgasının yerel saatle geceyarısının ardından asıl etkisini göstermesi bekleniyor.

Katrina kasırgası, ekonomideki olumsuz etkisini ise şimdiden gösterdi. Bölgedeki petrol rafinerilerinin faaliyet dışı kalması nedeniyle ülkede petrolün varil fiyatı 70 doları aştı.

Katrina Kasırgası'nın ABD'deki ham petrol üretiminin yüzde 40'ının gerçekleştirildiği Meksika Körfezi'ndeki akaryakıt ve gaz altyapısına zarar verebileceğine ve üretimin durabileceğine yönelik endişeler petrolün yeni rekor seviyelere ulaşmasına neden olurken, akaryakıt ürünleri ve doğalgaz fiyatları da yeni zirvelerini gördü.

Benzinin varil fiyatı yüzde 12 artışla 2.15 dolara çıkarken, kalorifer yakıtı da ilk kez 2 dolar sınırını geçti.

ABD'deki Katrina Kasırgası'nın, geçtiğimiz yıl petrol boru hatlarında tahribat yaratan ve üretimin düşmesine neden olan Ivan Kasırgası'ndan çok daha etkili olduğu bildiriliyor.

Bush'tan zorunlu tahliye talebi

New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin, kasırganın en çok korkulan boyuta ulaştığını söyledi. Kasırganın hızı saatte 260 kilometreye ulaşırken, şiddeti, Saphir-Simpson ölçeğine göre en yıkıcı kategori olan beşinci seviyeye yükseldi.

Nagin, kasırganın şiddetinin, alınan önlemleri aştığını belirterek, 485 bin nüfuslu kentin gün içinde tamamen boşaltılması çağrısında bulundu. Louisiana Valisi Kathleen Blanco ise zorunlu tahliye talebinin, Başkan Bush'tan geldiğini ifade etti.

Öğle saatlerinde etkili olacak

Deniz seviyesinin altında bulunan New Orleans'ın, beşinci seviyedeki kasırga yüzünden büyük bir yıkıma uğrayacağına dikkat çekilirken, çok sayıda can kaybının yanı sıra birçok evin tahrip olacağı tahmin ediliyor.

Katrina'nın, New Orleans kentini bugün TSİ 12.00-15.00'de etkisi altına alması bekleniyor.

Beşinci seviyede üç kasırga

Kasırgaların kayıtlara geçirilmeye başlandığından beri beşinci seviyede yer alan üç kasırga ABD'yi vurdu. 1935'de Florida'yı vuran İşçi Bayramı kasırgasında 600 kişi ölürken, 1969'da Mississippi'de etkili olan Camille kasırgası 256 can aldı.

1992'de Miami bölgesinde 43 kişinin ölümüne yol açan Andrew kasırgası, neden olduğu 31 milyar dolarlık tahribatla, tarihe en büyük zarara yol açan kasırga olarak geçmişti.

Kaynak: