BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nevruz ateşi Ahmet Türk'ü yakıyordu

Bugün 21 Mart, yani Nevruz!... Baharın müjdesici... Bayram Türkiye'nin dört bir yanında kutlandı

Abone ol

Doğu halklarının ortak bayramı olan Nevruz tüm yurtta büyük katılımlarla kutlandı. Zaman zaman olaylar çıksa da bunlar coşkunun önüne geçemedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da Darış ve Demokrasi Partisi tarafından düzenlenen nevruz kutlamasına binlerce vatandaş katıldı. Kalabalık alanda müzik eşliğinde halay çekerek eğlenirken, kalabalık için bazı şahıslar terör örgütü PKK bayrağı ve terörist başı Abdullah Öcalan'ın afişleri açtı.

NEVRUZ ATEŞİ AHMET TÜRK'Ü YAKIYORDU

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları nedeniyle Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Nevruz alanı sabahın ilk saatlerinden itibaren doldu. Yakılan nevruz ateşi rüzgarın ters esmesi nedeniyle Ahmet Türk'ü yakıyordu.

Yoğun kalabalık nedeniyle bayılan bazı vatandaşlara kurulan sağlık çadırı ve ambulanslarda müdahale edildi. Nevruz kutlamaları nedeniyle polis geniş güvenlik önemleri aldı.


TESLİM OLAN PKK'LILAR DA KUTLAMALARDA

Kazlıçeşme'deki Nevruz kutlamalarına, teslim olan PKK'lılar da katıldı.
Nevruz kutlamaları Kazlıçeşme Meydanı'nda devam ederken, geçtiğimiz yıl Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan PKK'lılar arasında yer alan Mustafa Ayhan ile 1999'da teslim olan Seydi Fırat da tören alanına geldi.

HAKKARİ: Çocukların yüzündeki PKK yazısı!

Hakkari'de yapılan Nevruz kutlamalarında çocukların alnındaki yazılar polise takıldı. Alınlarında "Apo" ve "PKK" yazarak alana girmek isteyen çocuklara polis engel oldu. Çocukların yüzlerinin yıkanmak istenmesine bazı terör örgütü sempatizanları karşı çıkınca, kısa süreli tartışmalar yaşandı.



İSTANBUL:

Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında Zeytinburnu'nda düzenlenen açık hava toplantısı başladı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen açık hava toplantısına katılmak üzere gelenler, etrafı barikatlarla çevrilen Kazlıçeşme Meydanı'na oluşturulan 3 ayrı arama noktasından geçerek girişlerini sürdürüyor.

Aramalar sırasında noktalarda görevli polis memurlarıyla içeri girmek isteyen bazı kişiler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandığı görüldü.

Miting alanı dışında da emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.

İSTANBUL: Öcalan posteri açan kişi omuzlarda

Bu arada, miting alanına gelen bazı kişilerin, ellerinde terör örgütünü simgeleyen bez parçaları taşıdıkları, cezaevindeki terör örgütü elebaşısı lehine slogan attıkları da izlendi.

Gençlik Korteji olarak adlandıran grup, üzerinde Türkçe ve Kürtçe, "Güneşin aydınlığında örgütlenen gençlik zafere ulaşacaktır" yazılı pankart açtı.

Arama noktalarından geçtikten sonra içeri alınan gruptaki bir kişi, Öcalan posteri açtı. Poster açan şahıs, bir süre omuzlarda taşındı.

İSTANBUL: Bir kişi gözaltına alındı!

İstanbul'daki Nevruz kutlamalarının yapıldığı Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda bir kişi gözaltına alındı. İlk etapta gözaltına alınan ikinci bir şahıs ise üst araması sonrasında serbest bırakıldı. Alınan tedbirleri incelemek üzere bölgeye gelen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise bir grup tarafından kısa süreli protesto edildi

MUŞ-VARTO:

Muş'un Varto ilçesinde nevruz etkinliği gece yakılan ateşin etrafında çekilen halaylarla başladı.
İlçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan 200 haneli Yeni Mahalle'de bu yıl nevruz ateşinin yakılmasıyla kutlamalar başladı. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Varto İlçe Başkanı Sırrı Sever ve Yeni Mahalle Muhtarı Ziyaeddin Bektaş'ın da katıldığı kutlamalarda bir açıklama yapan Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer, 2010 nevruzunun bütün halklara kutlu olmasını diledi. Değer, “2010 nevruzunun bütün halklara barış ve demokrasi getirmesini diliyorum. Artık annelerin ağlamamasını ve gençlerin ölmediği bir ülke olmasını diliyorum” dedi.
Yerel sanatçıların söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla kutlamalar olaysız bir şekilde son buldu.

ANTALYA

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Çolaklı beldesindeki Dionysos Otel'de tatil yapan İranlı turistler için Nevruz kutlaması düzenlendi. Otel bahçesinde yakılan ateşin üzerinden atlayan İranlı turistler, daha sonra otel tarafından hazırlanan eğlence programına katıldı.

İranlı turistler için özel olarak hazırlanan sofraya, ''bereket'' simgesi yeşil buğday, sarımsak, pişmiş yumurta, iğde, sumak, ayna konuldu. Mehteran ve halk dansları toplulukları gösteriler sundu.

İran'dan Antalya'ya turist getiren Bilban Turizm Genel Müdürü Arzu Bilban Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nevruz Bayramı döneminde Türkiye'ye yaklaşık 7 bin İranlı turistin geldiğini söyledi. Yıl boyunca yaklaşık 12 bin İranlı turisti Türkiye'ye getirdiklerini ifade eden Arslan, İran'da yeni yıla 21 Martta girildiğini, baharın habercisi olarak kabul edilen Nevruz'un İran'da yılbaşı olarak kutlandığını kaydetti.

Arslan, İranlı tatilcilerin bugüne büyük önem verdiklerini ifade ederek, ''Nevruz Bayramı dönemi tatil olduğu için İranlılar da bu tatil dönemini ülkemizde geçiriyorlar'' dedi.

ŞIRNAK:

Şırnak'ta Nevruz kutlamaları sabah saat 09.00'da Ömer Kabak Meydanı'nda başladı.
Meydanda toplanan binlerce kişi davul zurna eşliğinde halaylar çekerek Nevruz'u kutlarken yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı kutlamalarda, alana gelen vatandaşlar üst aramasından sonra alana alındı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) öncülüğünde yapılan Nevruz kutlamaları başladı. İstasyon Meydanı'ndaki kutlamalar, saat 16.00'ya kadar devam etti.

ANKARA

Ankara'da BDP'li bir grup, Nevruz kutlamak için sabah saatlerinde Toros Sokak'ta toplandı. Grup buradan yürüyerek Kolej Kavşak'a gitti.  BDP'liler saat 16.00'ya kadar burada Nevruz programını kutladı. Nevruz dolasıyla her hangi bir olaya karşı Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.

TÜRKMENİSTAN:

Orta Asya'da baharın müjdecisi olarak bilinen Nevruz Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'da 21-22-23 Mart günleri resmi tatil ilan edildi. Başkent Aşkabat'a yaklaşık 20-25 kilometre mesafedeki Ahal vilayetindeki yaylada geniş katılımlı Nevruz şenlikleri düzenleniyor. Sabah başlayan törenlere Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, devlet başkanı yardımcıları, yabancı misyon şefleri, bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Ülkenin çeşitli vilayetlerinden gelen sanatçılar açık havada halka konser programı sundu. Çadırlar kuruldu, yemekler yapıldı. Çeşitli etkinliklerin bir arada düzenlendiği Nevruz şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu.
Kutlamalar çerçevesinde güreş müsabakaları düzenlenirken, Nevruz yemeği olarak bilinen, çimlenmiş buğdaydan yapılan "Semene" yemeği ile Türkmen pilavı pişirildi. Güreş müsabakalarında birinci olan pehlivana deve hediye edilirken, ikinci olana koyun verildi.

TOKAT'TA YUMURTA TOKUŞTURULDU

Nevruz Bayramı, Tokat'ta düzenlenen törenle kutlandı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Taşlıçiftlik Kampüsü'ndeki tören, Vali Vekili Hacı Mehmet Kara, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, GÖPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Tosunlu'nun Nevruz ateşini yakmasıyla başladı.

Halk oyunu ekiplerinin gösteri sunduğu programda, yumurta tokuşturan protokol üyeleri daha sonra üniversite öğrencileri ile Nevruz ateşinin üzerinden atladı